marți, 16 februarie 2010

Imobiliare si nou-nascuti

1.Vorbeam cu seful unei banci din Romania saptamana trecuta despre perspectivele pietei autohtone. I-am amintit de decalajul intre generatii, decreteii fiind cu 300.000 mai numerosi decat cei nascuti in fiecare an dupa 1990, cand avortul se liberalizase iar contraceptivele devenisera accesibile. Da, mi s-a spus, dar nu vezi ca fenomenul se inverseaza? Si bancherul mi-a dat exemplul cazul bancii unde lucra: de anul trecut se confrunta cu un val incredibil de nasteri, functionarele grabindu-se sa devina mame pe capete. Cu alte cuvinte, retailerii vor suferi putin in urmatorii 20 de ani ca urmare a reducerii cererii, dar pe urma vin iar vremurile bune. Bancherului in cauza nu-I scapa probabil motivatia maternitatii in banca sa: vazand ca sectorul financiar-bancar are probleme, multe tinere s-au hotarat sa devina mai degraba mame decat somere, bazandu-se pe faptul ca 85% dintr-un salariu mare, cat reprezinta alocatia platita de stat, reprezinta un venit comod in urmatorii 2 ani. Ce ii scapa din vedere domnului cu pricina este ca multe potentiale mame din sectorul bugetar isi vor amana decizia in asteptarea vremurilor mai bune. Pentru ca 85% dintr-un salariu mediu pe economie (cam 1200 lei) nu reprezinta o suma care sa incurajeze aducerea pe lume a inca unui suflet, mai ales daca celalalt venit din casa e tot la nivelul salariului mediu pe economie. Ce a facut criza in acest domeniu a fost sa ofere disponibilitate pentru maternitate/paternitate, chiar si in mod fortat, celor mult prea ocupati din financiar-bancar, si sa amane respectiva decizie prin sectorul bugetar, unde timpul liber nu era o problema, dar banii au devenit una.

2.www.aur.ro Am dat peste site intamplator, printr-un ziar de anunturi. Niste romani din Germania s-au gandit ca pot vinde niste proprietati de acolo romanilor din Romania, date fiind preturile care aici par mici. De altfel, am mai auzit si de prin alte surse ca prin preajma marilor orase de prin Germania se pot gasi vilute la 40-50.000 euro, o suma care pare accesibila, avand in vedere pretentiile aberante pe care le au inca proprietarii din Romania.

3.Daca tot vorbim de preturi la imobiliare, va recomandam site-ul globalpropertyguide.com. Exista aici un top al celor mai scumpe orase, din punct de vedere al pretului pe mp pentru locatiile centrale, in cazul apartamentelor de aproximativ 120 mp. Bucurestiul ocupa un neverosimil loc 34 (3900 dolari/mp-aproximativ 2600 euro) avand in vedere venitul mediu din Romania si sa vedem cine se afla in urma noastra: Taipei-Taiwan, Auckland-Australia, Berlin, Warsovia, Viena, Bratislava, Limasol, Zagreb, Bruxelles. Budapesta e abia pe 68 cu 1900 dolari (1200 euro-mai ieftin ca in Berceni!), Istanbul pe 74, Skopje-Macedonia pe 86 cu 1135 dolari iar cel mai ieftin e sa traiesti (din cele 90 de orase monitorizate) in Cairo-Egipt (doar 595 dolari). Hasta la vista baby!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu