joi, 25 martie 2010

15 produse si servicii care NU isi merita banii

Selectia poate fi subiectiva astfel incat lista ramane deschisa sugestiilor dumneavoastra. Ati cumparat ceva care v-a nemultumit profund, pentru a carui achizitie mama, nevasta, soacra, vecinii, colegii si copii, impreuna sau separat, v-au privit cu mila nedisimulata? Povestiti-ne pe indelete! Aveti mai jos lista mea.

1.Internetul mobil. "Beneficiez" de "serviciile" Orange de aproape 2 ani, timp in care internetul meu s-a miscat cu viteza melcului cuprins de melancolie in majoritatea cazurilor. Voi incerca sa migrez cand imi expira abonamentul la RDS, din simplul motiv ca este de cinci ori mai ieftin, 10 in loc de 50 de lei (cu conditia sa aiba la un moment dat si modemuri, pentru ca de cate ori am intrebat pana acum "tocmai se terminasera").

2.Plata facturilor de la multimatele ING. Am avut la un moment dat de achitat o factura de utilitati de 1,5 lei (era vorba de o regularizare) iar costul total al transferului a fost de...4 lei. Platile mici si dese, cheia marilor succese financiare pentru banca. De cat sa platiti comisioane de transfer de 2,5 lei mai bine platiti factura in cauza la ghiseul unei banci care are un contract cu furnizorul, fara comision. Si nu trebuie sa va temeti ca veti alerga mai mult, cum au rasarit banci precum ciupercile veti gasi la primul colt de strada ce cautati. Cosmarul meu este urmatorul: ma trezesc dimineata iar in sufragerie gasesc o sucursala bancara deschisa peste noapte, cu ofiteri de cont si paznicul din dotare, care imi iau comision de cate ori ma duc la baie trecand prin spatiul lor.

3.Sejururile prin agentiile de turism in locurile unde ajung si low-cost-urile. Cand ai la dispozitie Booking.com si Wizz Air-ul, ar fi o mare naivitate sa apelezi la o agentie pentru un sejur in orasele unde ajunge compania de transport aerian. Agentiile se lauda ca obtin discounturi pentru grupurile mari, dar reducerile in cauza trec rareori de marjele de profit cu care opereaza agentia.

4.Cartile de economie de la editura Publica. In general de la 40 lei in sus. Masochistii puteau achizitiona gandurile lui Greenspan cam la 100 lei, in biecunoscutul lui jargon pasaresco-financiar. Da bine sa-l ai la vedere in birou, nu? Ma intreb daca executatii silit din SUA au achizitionat respectiva lucrare. Oricum, Scribd.com sa traiasca. Daca as fi mare fan, as adauga aici si cartile cu Harry Potter. Cred ca jumatate din banii ceruti pentru un exemplar vin din butaforia abil organizata la lansarea unui nou volum. Bine ca Rawling nu a facut un serial gen Dallas din cartile cu ispravile manuitorului de bagheta, ca ii baga pe nefericitii parinti in faliment.

5.Majoritatea apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale din Bucuresti, fie indecent de scumpe, fie intr-o locatie imposibila (vezi blocurile fratilor Negoita din Glina). Sper ca rabdarea bancilor sa aibe limite in ceea ce ii priveste pe dezvoltatori iar licitatiile pentru vanzarea apartamentelor sa gaseasca repede pretul corect.

6.Masinile de firma, noi. Cand ai acces la o sumedenie de second-hand-uri onorabile, cand parcurile firmelor de leasing gem de masini abandonate, sa iti iei masina noua e o fita inutila. Chiar si banalul Logan mi se pare ca nu isi merita banii. Sigur, pare ieftin in comparatie cu concurenta, dar la 10.000 euro gasesti vreo 2000 mp la 30-60 km de Bucuresti plus o casuta relativ locuibila pentru sfarsit de saptamana. Decat sa investesti ca sa bati pasul pe loc cu Loganul prin trafic eu as alege o livada si o gradina de zarzavat in afara orasului, chiar daca pentru asta as suporta hopurile din transportul in comun interurban. Costa cam mult mormanele astea de fiare care ne plimba intre casa si job, nu credeti?

7.Plasmele. Stiu, au fost destui fraieri care le-au platit acum 1-2 ani cu bani si mai grei, chiar prin credit. De ce as vrea sa-i vad pe Mihaela Radulescu, Dan Diaconescu, Andreea Marin mai in detaliu? Pe Cristoiu si Boc in marime aproape naturala? Care a fost ultimul lucru destept pe care l-ati auzit la televizor?


8.Softurile Microsoft. Compania practica o pozitie monopolista care n-ar supara pe nimeni daca n-ar exista preturi aberante pentru Windows-ul lui Bill Gates. Eu i-as cere public baiatului asta lacom sa nu se mai dea mare cu actele lui filantropice cat timp jumuleste de cateva sute de dolari de caciula milioane de liceeni ochelaristi, care mai si fac acnee de furie. Pirateria lor devine astfel un fel de haiducie anti-monopol care corecteaza preturile aberante solicitate de companie. Cu Linux inainte, mars!

9.Comisioanele brokerilor romani. Brokerii autohtoni sunt printre cei mai scumpi intermediari la cazinoul asta stiintific care se numeste bursa, pe principiul "daca sunt putini jucatori activi, sa ii taxam ca si cum ar fi multi".

10.Comisioanele si penalitatile societatilor de asigurari de viata. Cum adica nu exista valoare de rascumparare in primii 5 ani? Ce, baietii astia isi plaseaza banii in depozite in afara sistemului solar astfel incat adusul banilor la cerere, chiar cu viteza luminii, presupune zeci de luni?

11.Bijuteriile de aur si argint. Daca faci imprudenta de a le cumpara de la magazinul Unirea, descoperi cum manopera este echivalenta cu pretul aurului si de cateva ori peste in cazul argintului. Incercati cu monede daca va fascineaza metalele pretioase sau la casele de amanet daca nu vi se pare de prost gust sa va afisati cu bijuteriile de gat.

12.Serviciile avocatilor care tergiverseaza procesele pana se impaca partile, ale hair-stilistilor a caror munca dispare la primul dus si cofetarilor cu "brand" (primul cataif pe care l-am mancat la "Gheorg" era sa fie si ultimul).

13.Creditele cu dobanda fixa de la BCR, pe care banca le propune "dezinteresat" debitorilor cu probleme taman cand dobanzile sa pregatesc sa dea pasi buni inapoi.

14.Casele de lemn. Doar putin mai ieftine decat cele din caramida, cu cele mai mari marje de profit pentru dezvoltatori. Casele pe structura metalica (idem)

15.Biletele vandute de companiile rutiere de transport de calatori mai scumpe decat cele ale companiilor aeriene low-cost; anumite companii aeriene low-cost cu tarife de companii nationale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu