luni, 8 martie 2010

Atmosfera "neagra" impiedica reluarea creditarii, nu bancherii!

Afirmatia ii apartine Guvernatorului BNR Mugur Isarescu care era de parere ieri, in cadrul unui seminar, ca "30-40% din economie e doar psihologie" si ce bancher s-ar mai incumeta sa dea credite "cand atmosfera din jurul lui e neagra"? Frumos apelul la psihologie desi ma asteptam mai mult de la un medium sa imi confirme banuiala ca "perceptia creaza realitatea" decat de la seful Bancii Centrale, un om al cifrelor exacte.

Dar, m-am gandit mai bine si mi-am adus aminte de declaratiile profund linistitoare ale Guvernatorului BNR, pe tot parcursul anului 2008, ba chiar si in mai 2009 (cand vedea inca crestere economica pentru anul trecut!): economia se misca bine, criza era in curtea altora, noi aveam de facut doar mici ajustari. Si uite asa, din ajustare mica in ajustare mica am ajuns la mana FMI!

Am inteles perfect domnule Isarescu, de fiecare data cand o sa imi mai spuneti povesti cu zane despre soliditatea economiei, stabilitatea cursului si cate si mai cate, o sa le iau ca atare: o incercare abila de modificare a realitatii, o tentativa de profetie linistitoare si optimista care sa se auto-realizeze. Iese, bine, nu iese-noi suntem de vina, pesimistii din presa!

Si ce s-ar intampla ma rog, daca perceptia asupra viitorului nu o sa mai fie la fel de neagra? Se vor repezi romanii sa ia din nou credite, ca in vremurile bune? Chiar daca gradul de indatorare a ajuns (din datele BNR) la aproape 25% din veniturile disponibile, de peste doua ori mai mult decat media europeana? Si asta in conditiile in care somajul a crescut semnificativ iar veniturile au scazut in ultima perioada? Poate n-ar strica sa luam imprumuturi tot in euro, ca dobanzile la lei sunt oricum duble iar domnul Guvernator sa aiba motiv sa primeasca un nou imprumut de la FMI in visterie, pentru stabilizarea cursului si salvarea noilor debitori?

Ma mai intreb ceva: cum se face ca, in conditiile in care realitatea neagra e doar o creatie a mass-mediei cum sugereaza domnul Guvernator, bancherii se comporta in propria curte de parca ar fi de aceeasi parere cu ziaristii? Vezi cele 2000 de posturi taiate din schema anul trecut de bancile din top 10. Sigur, nu s-au inchis inca sucursale pentru ca asta ar fi dat prost la imagine (poate singurul activ real de care dispun bancherii), dar s-au dat afara mai pe sest o gramada de oameni. Oare de ce, daca incetinirea creditarii e doar o chestie de...imagine?

In alta ordine de idei tin sa ii adrag cu umilinta atentia domnului Guvernator ca vopsirea realitatii e un drog care ar trebui consumat cu moderatie, chiar si in curtea BNR. Ma refer desigur la reglementarile noi privind creditarea lansate tocmai in 2007, pe varful bulei. Cine a luat un imprumut ipotecar cand euro era 3,1-3,4 lei, fara avans si cu grad de indatorare de 70% din venituri, cred ca intelege la ce ma refer. In tot cazul domnule Isarescu, daca va treziti candva sub ferestrele BNR cu oameni disperati, executati silit in urma acestei masuri de relaxare a creditarii operate cu cateva luni inainte de criza sub-prime din SUA, va rog sa-i considerati niste simpli drogati cu pesimism si analize partinitoare din presa si sa-i tratati cu maxima severitate. In definitiv, cine sunt ei sa se opuna bunastarii pe datorie, belsugului proaspat tiparit, fericirii cu decontare pasata generatiilor viitoare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu