luni, 8 martie 2010

Bugetul afacerii AH1N1. Industria pharma mai da o lovitura. Cum s-a construit manipularea?

Banci si farmacii. Asta predomina in peisajul comercial romanesc, nu? Daca ne-am lamurit cum e cu bancile, industria farmaceutica a scapat focalizarii pana acum. Putini s-au intrebat cum de pot vinde atat de mult farmaciile pentru a se inghesui la 20-30 metri distanta una de alta precum in Bucuresti. Cum de acceptam sa ingeram in continuare chimicale sub forma de pilule stiind bine ca luam antibiotice la greu indirect, consumand carne produsa in sistem "industrial" (gainile, porcii, vacile crescute la gramada sunt indopate cu antibiotice pentru a se evita decesele in masa), cumparand fructe si legume mari si frumoase si doldora de ingrasaminte, dupa ce ne facem plinul in copilarie cu indulcitorii artificiali, etc, etc? Ei bine, dupa toata aceasta cura de otravuri legale, ne repezim sa ne indopam cu vitamine, siropuri, vacinuri, pilule miraculoase vazute aseara in reaclama la meci, facandu-ne cu seninatate praf sistemul imunitar.

Gripa AH1N1 a scos din recesiune fara doar si poate industria farmaceutica, cu vanzari in scadere la un moment dat pe fondul somajului in crestere si al puterii de cumparare in scadere din societate. Cei care au orchestrat pandemia AH1N1 au scos zeci de miliarde de dolari din piatra seaca si nu numai din vaccinurile aplicate benevol sau sub amenintari pacientilor, ci si din accesorii: masti, pilule pentru "cresterea imunitatii" chiar consultanta cum veti vedea mai jos.
Inainte de a privi si niste cifre de afaceri, sa vedem cum a fost posibila declararea unei pandemii, desi vedem acum ca numarul deceselor la 9 luni de la declararea pandemiei n-a depasit 20.000, comparabil cu cel al mortilor intr-o epidemie de gripa normala la nivel global? Daca va amintiti, prin modificarea reglementarilor care defineau pandemia, adica prin fortarea declararii unei asemenea calamitati si in cazul unui numar mai redus de victime. Reprezentantii organizatiei, chestionati in Consiliul Europei, s-au aparat invocand ca nu au existat presiuni din partea industriei farmaceutice pentru a declara pandemia.

Nu? Mai mult de jumatate din expertii care au sfatuit OMS sa declare gripa porcina pandemie sunt in conexiune cu producatorii de medicamente care au facut profituri uriase in urma vanzarii vaccinurilor netestate sufficient. 11 din cei 20 de membri ai Grupului Strategic de Experti OMS au profitat de pe urma colaborarii cu industria farmaceutica sau sunt legati de aceasta prin universitatile lor. O parte si-au declarat interesele in GlaxoSmithKline, producatorul de vaccine care a profitat cel mai mult in urma pandemiei. Vezi
http://www.i-sis.org.uk/swineFluaFakedPandemic.php?printing=yes).
Si nu erau numai din OMS: anul trecul, Daily Mail a dezvaluit ca Sir Roy Anderson, un om de stiinta care sfatuieste Guvernul britanic cu privire la probleme legate de sanatate, primeste anual 116.000 lire pe an de pe urma postului pe care il detine in consiliul de conducere al GlaxoSmithKline (GSK), o companie care fabrica medicamente si vaccin antigripal.

A "lucrat" OMS singura? O, bineinteles ca nu. Iata ce pozitie avea ONU in septembrie 2009, la cateva luni de la declararea pandemiei. "Epidemia de gripa noua poate provoca milioane de morti si anarhie in ţările sarace, avertizeaza un raport al Organizaţiei Natiunilor Unite. Este vorba de state din America Latina, zona Asia-Pacific şi Africa. Se va ajunge in această situatie daca statele bogate nu vor aloca aproape un miliard de euro pentru a cumpăra vaccinuri şi ativirale pentru aceste zone.Oficiali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sanatatii se tem ca, din cauza crizei economice mondiale, nu vor putea obtine nici macar jumătate din suma necesara" relata RFI.

Ingredientele panicii erau deja create iar mass-media obedienta sau doar senzationalista a pus repede paie pe foc, citand cu voiosie "expertii" de serviciu. Vi-l amintiti pe excelenta sa, Strainu-Cercel, nu? Ne-am ocupat de domnia-sa in cateva ponturi si nu mai insistam. Cand populatia nu percuta suficient de bine, s-a folosit artileria grea: moartea lui Toni Tecuceanu, in urma unui virus contractat in spital, ambalata insa in deces cauzat de AH1N1, a dus instantaneu la pelerinaje pentru vaccinare si dechiderea unor puncte de lucru in statiile de metrou. Cand autoritatea lui Streinu Cercel a suferit unele erodari, au fost gasiti repede lideri de opinie, cu ceva trecut medical, sa preia stafeta. Vi-l amintiti pe Val Valcu, redactorul-sef de la Gardianul?. Invitat la Realiatea, Valcu s-a ambalat impotriva grupusculelor religioase si extremiste care se opun vacinarii si deruteaza populatia si care in opinia sa trebuia sa fie sanctionate penal. El amintea de fostul imperiu Britanic ce-si vaccina obligatoriu soldatii, a considerat ca prea multa democratie strica si ca nu-i normal "sa ne rugam de lucratorii ministerelor sanatatii, apararii sau internelor sa se vaccineze" .
Si totusi, cum de s-a oprit nebunia?
Au aparut pe fir voci critice chiar in randul autoritatilor europene care au razbatut in presa."Un expert european in domeniul sanatatii a declarat ca pandemia de gripă porcină este una falsa, menita sa creasca vanzarile companiilor farmaceutice. Wolfgang Wodarg, directorul departamentului de sanatate din cadrul Consiliului Europei, sustine ca toate companiile farmaceutice au avut profituri de milioane de dolari de pe urma virusului AH1N1" relata Antena 3. Oficialul european spune ca directorii companiilor farmaceutice au initiat o "campanie de panică" care a determinat Organizaţia Mondiala a Sanatatii să declare pandemie. Acesta a demarat deja o ancheta pe aceasta tema si sustine ca avem de a face cu "unul dintre cele mai mari scandaluri din industria farmaceutică ale secolului". Pana la finalul acestei luni, Consiliul Europei va susţine o sedinta pe aceasta tema, cum informa The Sun.

Mult inainte de asta insa, internetul si-a facut datoria iar tentativele abile de manipulare din presa centrala au fost demontate minutios de o puzderie de site-uri inpendente, bloguri, etc. Niste fanatici cum i-ar numi Val Valcu, fanatici ai adevarului spunem noi. La capitolul fanatici, sa-l trecem si pe specialistul de la Institutul de Boli Infecţioase Victor Babes, prof. dr. Petre Calistru care declara in toiul isterei generale pentru Romania Libera: "Acum nu se mai cuceresc tarile cu sabia, ci economic, fortandu-le sa achizitioneze si ceea ce nu trebuie. Tot sistemul sanitar mondial nu mai este pus in slujba individului, ci a producatorilor de medicamente si echipamente medicale. Nu mai exista grija fata de individ, ci doar de stimulare a consumului. Este suficient sa ne uităm si sa vedem ca presedintele Obama este cel mai inversunat agent de vanzari din lume pentru vaccinul impotriva gripei porcine, iar preşedinta OMS era chiar fericita cand a anuntat ca exista pandemie. Aceasta gripa nu a aparut acum, unele studii japoneze arata ca virusul gripal A/H1N1 este de cel putin 30 de ani, poate chiar 100".

Si acum niste cifre. La inceputul "sperieturii" porcesti, ziarul Canadian The Globe and Mail estima castigurile totale ale companiiilor farmaceutice intre 7 si pana la 18 miliarde USD-in functie de cate victime va lasa in urma virusul AH1N1 si de succesul campaniilor de imunizare in masa.S-a facut o socoteala si pentru Romaia: se pare ca cel mai mult am platit pentru pentru masti si dezinfectant (8 milioane de euro), abia apoi pentru producerea vaccinului (5 milioane de euro). O buna parte din bani s-a dus pe achizitionarea de medicamente antivirale, adica aproape 6 milioane de euro. In total, 13 milioane de euro pentru prevenirea si controlul infectiei cu noul virus de tip AH1N1 conform incont.ro.

In SUA, la inceputul lunii mai 2009 vanzarile de sirop de tuse si medicamente pentru raceala crescusera deja cu 8% iar cele de dezinfectant pentru maini cu 19%. Vanzarile companiei 3M Corporation U.S. urcasera agresiv doar pe seama unui singur articol: mastile chirurgicale (+40%-doar in luna respectiva se vandusera 100 milioane de astfel de masti). Nici doctorii nu s-au putut sustrage in unele zone goanei dupa profit pe seama dorintei avide de informare a publicului: in Canada, medicilor li s-a solicitat de catre ministerul de resort sa raspunda la toate apelurile cetatenilor in care se solicitau detalii si informatii, un apael sub 10 minute fiind taxat cu 11 dolari canadieni iar cele peste 10 minute, cu 27 CAD. In sfarsit, si in Romania industria asigurarilor a simtit ca este vorba de un os de ros. De pilda EuroIns a lansat prima asigurare impotriva virusului AH1N1 de pe piata locala, suma asigurata in caz de deces fiind de 5.000 euro, ca supliment la polita de baza, respectiv asigurarea de accident.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu