luni, 8 martie 2010

Falimentul conceptului de Mall. Cu voia dvs., ultimul pe lista, Sun Plaza

Ironia sortii, in ziua in care se deschidea Sun Plaza cu surle, trambite si majorete de varsta a treia facand batuta pe loc la intrare cu ore bune inaintea deschiderii oficiale ("cica baga astia niste reduceri mama"), pe agentiile de presa venea stirea ca 3 statii de tramvai mai sus, City Mall a fost scoasa la vanzare. Chiar daca ulterior fondul de investitii care il pastoreste a dezmintit, cifrele care au fost vehiculate in legatura cu acesta ilustreaza foarte bine falimentul conceptului.

Citat: APN/UKA European Retail Trust a incasat anul trecut, din inchirierea spatiilor comerciale circa 3,5 milioane de euro, mai putin cu 53% decat in 2008, iar valoarea imobilului s-a redus din luna iunie a anului trecut, cand era evaluat la 51,6 milioane de euro, cu 36%. Fondul australian a preluat la sfarsitul anului 2006 centrul comercial de la firma Victoria Holding, detinuta de un grup de investitori britanici, pentru 103,5 milioane de euro. La randul sau, grupul de investitori achizitionase mall-ul cu mai putin de un an inainte, pentru 46 milioane de euro, de la dezvoltatorul proiectului, Jaguar Development, controlat de oameni de afaceri greci si israelieni. (sursa Bloombiz)

Nu stiu daca v-ati plimbat de curand prin mall-ul din zona Eroii Revolutiei, un fost Circ al Foamei uitat in paragina ani buni inainte de a fi transformat in mall. Bate vantul prin el si in zilele in care ar trebui sa fie aglomerat, adica prin week-end. Nici nu e de mirare deoarece se afla plasat "strategic" intr-un cartier muncitoresc sarac (Giurgiului), in vecinatatea altui cartier muncitoresc sarac (Berceni). Ei bine, pentru ca da probabil bine in statistici ca fiecare cartier sarac sa aiba mallul sau, baietii care au gandit Sun Plaza s-au repezit sa toarne cel mai mare exemplar din Bucuresti convinsi probabil ca taie concurenta din... Aleea Castanilor. Pentru necunoscatori, respectiva locatie reprezinta un mirific targ in aer liber de sorginte turceasca, mascat de o minunata tabla albastra pe post de gard, situat la fel de strategic taman langa mall-ul proaspat inaugurat ieri. Un targ de blugi, chinezarii, margele colorate, electrocasnice de unica folosinta, ma rog, pe buzunarul majoritatii locuitorilor din zona. Oare cum nu s-au intrebat cei care au ridicat noul mall de ce s-ar imbulzi sa cumpere milionarii excentrici din cartier de la ei, din moment ce evitasera s-o faca 3 statii mai sus, de la proaspetii colegi de suferinta de la City Mall? Sau poate s-au gandit ca cei care isi vor da coate sa ia un mixer la jumate de pret la deschiderea oficiala, isi vor lua inima in dinti zilele urmatoare achizitionand si colectiile de primavara-vara? ( ma rog, chiar asa se va intampla, numai ca babutele in cauza se vor opri pentru asta la piata de zarzavat Big Berceni).

Dar ce mai conteaza asta, important e sa avem inca un mall, doar Romania are potential, e membru UE, va avea si scut, salariile se vor egaliza cu cele din vest, veniturile vor creste, criza e doar o inventie a presei de scandal economic, nu? Si stie oricine ca o investitie imobiliara de viitor se face mai ales cu ochii la trecut. In sfarsit, sa nu mai rad de necazul viitor al bietilor oameni, presupun ca vor deveni tot mai activi pe masura ce spatiile lor inchiriate se vor imputina, vor inventa evenimente caritabile unde saracimea va fi momita cu o chiftea crestina in fata camerelor, sau poate doar suse mondene (da, sa vad si eu pitipoance de Dorobanzi cum isi rup tocurile-cui in gropile din intersectia Piata Sudului).

Sunt rau cand vorbesc de pe acum de spatiile inchiriate care se vor imputina? Nu sunt rau, sunt doar vecin cu ei. Si in calitate de vecin, am observat un fenomen similar la alta monstruzitate din cartier, malul Grand Arena (4 statii dupa Sun Plaza, in directie opusa City Mall), lansat cu mare pompa anul trecut. Urcati la etaj sa vedeti ce de obloane s-au tras intre timp, de zici ca asteapta Deratizarea.

Cine a avut curiozitatea sa intre in magaoaie similare prin Vest stie ca struto-camile de calibrul asta (magazine de fite +hypermarket+ cinema+etc) se vad mai mult prin afara oraselor. La noi, s-a putut si in buricul targului (vezi Orhideea) si daca nu venea criza, ma tem ca baietii astia cu mall-urile ar fi obtinut de la Primarie o autorizatie de mutare a noastra, a cetatenilor simpli, la marginea orasului, ca sa nu-I incurcam de vreme ce tot nu avem de gand sa targuim un Gucci pe zi. Ma rog, nu dintr-o data, domnul primar Oprescu s-ar fi rastit teatral la ei in prime-time, macar sa vedem ca e de-al nostru, baiat de cartier apropiat de popor, si sa ne fie migratia mai usoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu