marți, 20 aprilie 2010

Cand nu investesti in fonduri mutuale? Cand lansarile vin pe banda rulanta

Raiffeisen isi lanseaza un nou fond mutual din 21 aprilie, cu capital "protejat". Intercapital si-a lansat la randul sau o familie de fonduri recent. Va amintiti desigur ce aglomeratie era in 2007 pe piata fondurilor mutuale, ce de noi lansari de produse se petreceau atunci, cat de entuziasti erau administratorii (apropos de Raiffeisen Asset Management, fondul sau de actiuni tot in vara lui 2007 a aparut in piata). Lansa cineva fonduri mutuale in primavara lui 2009? Eu unul nu imi amintesc. De ce? Nu erau oare actiunile la minimele istorice? Erau, dar entuziasmul investitorilor era la randul sau la minime istorice. Or, ce urmareste o societate de administrare a investitiilor? Sa bata piata? Bineinteles, dar nu in primul rand. Sa aduca profituri peste inflatie investitorilor? Da, daca este posibil. In primul si in primul rand SAI-ul doreste insa sa incaseze comisionul de administrare, perceput lunar. Mai nou, doreste sa incaseze si comisionul de subscriere, pentru a finanta reteaua de distributie si a baga din start un banut in buzunar pentru moral.

Pe intelesul tuturor, o societate de administrare a investitiilor este un vehicol de marketing care urmareste sa incaseze comisioane de administrare prevalandu-se de lipsa de experienta a investitorilor si scotand in fata experienta analistilor sai (de fapt, fondurile cresc si scad impreuna cu piata, administratorii prefera sa se insele in haita decat sa aibe dreptate individual, pentru a nu fi trasi apoi la raspundere). Asa ca pe varful bulelor bursiere va fi o aglomeratie de nedesris la lansarea de noi fonduri de actiuni, iar pe minime nu se va inghesui nimeni.

Suntem acum pe varful unei asemenea bule? Da, desi nu este o bula clasica. N-am depasit maxime istorice dar am crescut nefundamentat, ca toate pietele de actiuni, doar pe seama banilor ieftini pompati de bancile centrale, bani care au alimentat speculatiile. Asa ca, aparitia unor noi fonduri care tintesc spre actiuni in acest moment reprezinta un semn ca oamenii cu scaun la cap ar trebui sa manifeste prudenta. Ca si in cazul creditelor bancare acordate cu generozitate cand dobanzile sunt minime, fondurile mutuale rasarite la sfarsitul raliurilor bursiere nu reprezinta decat un banal moment de culegere a noii recolte de fraieri din piete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu