vineri, 14 mai 2010

Ati mai primit un cutit in spate: dispare legea falimentului personal

Potrivit Mediafax, autoritatile s-au angajat sa nu promoveze legi care sa submineze disciplina in materie de creditare in cadrul memorandului incheiat cu FMI si UE. Cu alte cuvinte, o persoana fizica nu poate lua viata de la capat ca orice patron de afacere falimentara, trebuie sa ramana dator pe viata la banci, eventual dupa ce a fost si executat silit. Aparent fara legatura, vorbim si de Polonia si imprumutul sau de la FMI.

Asa amarata cum fusese conceputa legea insolventei persoanelor fizice (debitorul putea beneficia de stergerea datoriilor doar in ipoteza in care achitase deja 75% din credit si era in incapacitate de a mai plati) a incomodat totusi bancherii care au utilizat forta de negociere a...FMI pentru a obtine promisiunea neadoptarii sale. Aceeasi bancheri care fortasera mana statului pentru a obtine banii din rezervele minime obligatorii de la BNR, virament acoperit din fondurile eliberate de FMI, credit pe care il va plati insa contribuabilul autohton si nu ei (absolut penibila reimpachetarea amenintarii cu explozia cursului de schimb in ipoteza in care n-am fi avut "centura de siguranta": dl Lucian Croitoru, consilierul lui Mugur Isarescu, a pomenit din nou ieri de un curs de 6 lei/euro in respectiva ipoteza, asa cum o facuse si in urma cu an; ma rog, bizonul trebuie speriat periodic sa inteleaga utilitatea institutiei in cauza).

De ce numai Romania nu ar trebui sa aiba o lege a falimentului personal? De ce o firma poate falimenta cand afacerile nu-i mai merg, lasand creditorii cu buza umflata, si o persoana fizica trebuie legata de banca a la long? Cand se acorda un credit unui debitor cu sanse mici de a-l rambursa bancherul nu are nici o responsabilitate? Greselile marilor banci trebuie acoperite din buzunarul contribuabilului ("bailout" se spune parca) iar pentru cele ale debitorului platesc urmasii in vecii vecilor? Veti fi in continuare executati silit cand nu veti mai plati ratele si veti fi urmariti oriunde va veti angaja pentru a acoperi diferenta dintre valoarea casei din care ati fost evacutati si valoarea imprumutului pe care l-ati luat pe varful bulei speculative. Multumiti-le iubitilor conducatori, cei care au grija sa se ploconeasca in fata bancilor pentru a mai primi niste ciosvarte din care sa acopere salarii si pensii pentru a nu da socoteala in fata electoratului pentru lipsa reformelor si hotiile interminabile pe bani publici.

Ce este de facut? Cum mai spuneam, reduceti la minimum interactiunea cu bancile in viitor. Daca aveti un imprumut de nevoi personale fara ipoteca dar de valori mai mari (10.000 euro de exemplu), e bine sa va mutati bunurile imobile pe alt nume. Tranzactia se poate anula in instanta in urmatorii 3 ani, dar daca aveti probleme la job peste 4 si va treziti cu locuinta vanduta pentru a acoperi un debit de cateva mii de euro (s-a intamplat deja in mai multe cazuri)?

In final va invit sa facem inpreuna un exercitiu de logica. Va prezint selectiuni din trei stiri la date diferite si trageti singuri o concluzie. E vorba despre Polonia.

30 martie, Ziarul Financiar:
Economia Poloniei se afla intr-o "stare suficient de buna", astfel ca guvernul de la Varsovia nu trebuie sa-si extinda linia flexibila de credit primita din partea Fondului Monetar International, POTRIVIT BANCII CENTRALE POLONEZE, scrie Bloomberg. Aceasta linie de credit este diferita fata de imprumuturile acordate unor tari precum Romania sau Ungaria, in sensul ca poate fi accesata numai in caz de urgenta.

10 aprilie, Realitatea.net
Avionul la bordul caruia se afla presedintele polonez Lech Kaczynski s-a prabusit, sambata, la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, in Rusia.Presedintele se afla impreuna cu sotia sa la bordul avionului, alaturi de 130 de persoane, printre care numerosi demnitari polonezi. Potrivit agentiilor de stiri, in avion se aflau si liderii altor doua partide poloneze, seful Statului Major si ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer, si PRESEDINTELE BANCII NATIONALE Sławomir Skrzypek.

6 mai, Reuters
The extension of Poland´s flexible credit line with the International Monetary Fund will help the European Union´s largest ex-communist member protect its currency in the market turmoil, the finance minister said.The Polish government asked the reluctant central bank to support its request to extend the $20.5 billion (13.8 billion pound) credit line, which expired last week.Poland and several other countries received it to help weather the financial crisis a year ago."If the speculators see that we still have $20 billion at our disposal, then we shouldn´t see such a run from the zloty," Jacek Rostowski told reporters on Saturday.

Deci avem asa: un presedinte de banca centrala care nu vrea ca imprumutul sa mai fie angajat, presedinte al carui mandat expira in 2013 si care nu mai putea fi inlocuit pona atunci, un tragic accident aviatic, si un imprumut angajat in cele din urma, pentru a "descuraja" speculatorii. Nu stiu altii cum sunt, dar eu ma gandesc, vorba domnului CROITORU, ca am fi vazut un curs euro de 6 zloti daca nu se luau respectivii bani de catre polonezi.

Imi mai amintesc si de presedintele chilian Salvador Allende, pentru care s-a organizat o iesire la fel de spectaculoasa din scena, dupa care a inceput in forta liberalizarea tarii, sub comanda hienelor scolite de Milton Friedman. Asa se scrie istoria, plina de coincidente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu