vineri, 24 decembrie 2010

Fondul Proprietatea, teapa bursiera a anului 2011

In aceste zile, mari, mijlocii si minuscule case de brokeraj pregatesc rapoarte pentru Fondul Proprietatea, asteptat la bursa la inceputul anului viitor. Nu mai trebuie sa spun ca optimismul lor e direct proportional cu gradul de incarcare cu aceste actiuni pe propriul cont si cel al marilor clienti. Nu cred ca este actiune (poate cu exceptia SIF) pe care brokerii romani sa fi fost mai expusi in ultimii 10 ani. Rapoartele care vor apare vor da ca tinta de pret 0,7-0,8 lei/actiune, cu un discount moderat fata de valoarea activului net unitar (1 leu) calculata recent. Iata cateva lucruri pe care “dumb money” ar trebui sa le stie despre Fondul Proprietatea:

1. Dividendul mare acodat anul acesta e un “accident”
De fapt, e vorba de dividendele pentru 2008 si 2009. Deci in nici un caz sa nu va faceti calculul cu un randament la dividend de 10% pe an. Apoi, profitul care a stat la baza acordarii sale vine in mare parte din reevaluari de active, pe baza reboundului pe care l-au cunoscut bursele intre 2009-2010. Dividendul FP depinde in mod decisiv de dividendul platit de SNP, cea mai mare detinere a fondului. Or, in ultimii ani SNP nu s-a inghesuit sa plateasca dividende, fiind preocupat de viitoare investitii. Deci, petrecerea din 2010 nu se va repeta, valoarea mare a dividendelor (0,08 lei/actiune) fiind destinata doar sa pregateasca listarea viitoare si sa satisfaca nevoia urgenta a actionarului majoritar (statul) de lichiditati, deci praf in ochi pentru fraierii care vor cumpara in 2011 cu gandul la dividende.

2. “Are active valoroase”. Va amintiti poezia pe care o spuneau brokerii in 2007 despre SIF-uri? “Se va lista BCR, atunci vom vedea adevarata valoare a actiunilor SIF”. Nici pe varful bulei speculative din 2007, cand BET-FI tindea spre 100.000 puncte (fata de 20.000 in prezent) nu am avut pretul unei actiuni egal cu cel al activului net. Acum de pilda, raportul dintre pretul de la bursa si VUAN la SIF-uri este cuprins intre 0,4-0,5. Coincienta sau nu, este discountul la care se tranzactioneaza in prezent si actiunile nelistate ale FP. Brokerii nostri vor sa va spuna insa ca cei care pot cumpara acum cu 0,45 lei vor astepta cateva luni pentru a lua cu..0,7 si peste. Inghititi asta?

In definitiv, ce discount merita o actiune FP? Din start, minim 16% pentru dramuirea profitului din participatiile sale. Companiile la care Fondul este actionar vireaza acestuia dividende. Dividendele (din care se scad cheltuielile de functionare a FP) reprezinta profit, impozitat cu 16%. Urmeaza discountul pentru detineri minoritare lichide si cel pentru detineri minoritare nelichide. Una e sa fii majoritar intr-o companie listata la bursa, si alta e sa ai un pachet decorativ. Plus ca in cazul unei companii nelistate esti si captiv pe termen lung pe langa dezavantajul de a fi la cheremul majoritarului. Eu as baga aici inca cel putin 20%. Si uite asa ajungem pe la 0,6 din start. Atentie insa, vine punctul 3.

3. “Interes la cumparare”. Cine e prostul care n-a luat inca FP dar e pregatit sa cumpere cu ambele maini dupa listare?. Toti brokerii au, clientii lor autohtoni care n-au luat inca imbolditii de primii sunt derizorii ca numar, adaugati pe lista amatorilor de a iesi cat mai repede urmasii unor Malaxa, Mociornita, etc, detinatorii de pachete mari adica. Vor veni strainii sa asigure contraponderea la cumparare? Ha, ha, ha. Cand in urma cu 2 ani o actiune FP se vindea la 0, 12 lei, mi-e greu sa cred asta. Disproportia dintre potentialii vanzatori si potentialii cumparatori e imensa iar raportul cerere oferta va prabusi pe termen mediu cotatiile.

4. “Administrare mai profesionista decat SIF-urile”. Pana una-alta, “profesionistii” de la Templeton au avut grija sa cumpere un pachet de actiuni la BVB-stiti, compania aia care are tranzactii de 1-2 mil euro pe zi in ultima vreme (exceptand schimburile de pachete de pe final de an)- la pretul umflat din prezent. Poate au dorit sa plateasca in felul asta serviciile de analiza super-optimista prestate de brokeri inainte de listarea FP?.

In concluzie, un sfat. Sunt sanse mici ca actiunile sa decoleze la listare, poate doar ca efect al unor manipulari de piata si schimburi in suveica cu pachete de actiuni. Daca asta se intampla, FP va fi o oportunitate extraordinara de…short. Vom avea cu siguranta si un astfel de contract la bursa din Sibiu, si va recomand sa il folositi cu incredere.

4 comentarii:

  1. mai am si eu un argument pentru prabusirea cotatiilor FP.daca bvb inca nu permite pozitiile short...prietenii stiu de ce.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu uita totusi ca nea Franklin Templeton va lua comision gras la finalul anului si in functie de ce val. vor avea actiunile FP, si ca au modalitatea de a "aranja" cat de cat preturile actiunilor (au optiunea de a rascumpara actiuni de pe piata conform hotararii AGA).
    Asa ca.. om trai si om vedea...

    RăspundețiȘtergere
  3. salut! sunt de acord cu tine. FP e chestie mare fara forma, scop etc. nu mai vorbesc despre control sau flexibilitate in repozitionare. e bun pt cativa speculatori insa e greu de imaginat ca un fond de investitii sa-si bage banu gros intr-o chestie asa eterogena. macar sif-urile au si pozitii majoritare si pe alocuri active in diverse firme, pe cand astia nu stiu ce o sa presteze; vor participa probabil la diverse aga si vor uza de dreptul la tacere pe care-l au conform % detinute... valahu

    RăspundețiȘtergere
  4. hai sa privim si altfel. aplicati ce discpunt-uri vreti dar dupa ce se voe intampla urmatoarele:SNP> 0.4 si Romgaz cotat la Bursa. Pana apare Romgaz cred ca e mai rentabil sa cumparati SNP, TEL, TGN si ALR in locul actiunilor FP. Cum credeti ca se va creste valoare activului?

    RăspundețiȘtergere