sâmbătă, 16 iulie 2011

Euro si dolarul sunt in competitia “cine trece ultimul linia de sosire”

Italia are probleme, Irlanda a fost retrogradata la “junk”, planul de salvare a Greciei nu mai pare batut in cuie, creditorii privati nu mai vor sa isi asume nici un fel de pierderi. De abandonat euro, da? De peste ocean, ultimele stiri: SUA se zbate sa mareasca plafonul de indatorare, Bernanke ameninta cu un nou val de tiparire, economia e tot mai fragila. De cumparat euro, nu?. Nu va simtiti cumva figuranti intr-o piesa de teatru financiar, in care marii protagonisti isi pun proptele reciproc in culise desi ar trebui sa concureze serios pe scena? Cand sa fugim panicati de pe euro vin stiri proaste pentru dolar, cand sa ne refugiem de pe dolar de teama tiparului lui Ben, ni se aduce aminte iar de porcusori. Ce-i de facut?

Sa facem insa un mic ocol si sa vorbim pentru inceput despre banci, tema eterna a... ultimilor 3 ani. Oare de ce credeti ca sunt atat de greu de acceptat pierderile bancilor? Sigur, lobby-ul e un argument solid, dar reflectati putin. De ce nu poate falimenta o banca mare, din Europa sau de peste ocean? Pentru ca in acest moment, la gunoiul derivatelor de sub fiecare pres, un faliment mare se transforma in mai multe falimente mari, in cosul sistemelor bancare orice mar putred afecteaza instantaneu restul. Amintiti-va de teama de contraparte declansata dupa falimentul Lehman Brothers. Un imens castel de nisip, spoit bine de marketing si decorat cu scoici pentru “rezistenta” de grupurile de lobby, asta e sistemul bancar global. Orice piesa care se prabuseste antreneaza efectul de domino.

Si acum, inapoi la oile noastre valutare. Pendularea asta intre vestile proaste din zona euro, contrabalansate repede de vestile proaste din... SUA ar putea sa ne amuze daca nu e deja tragica. O vanzare agresiva de active denominate in euro ar antrena pierderi substantiale pentru banci, pierderi care s-ar transmite in sistem pulverizandu-l. O devalorizare accentuata a dolarului ar pune pe fuga putini investitori in bonduri “pe bune” (cumpararile Fed cu tot soiul de paravane nu se pun) pe care ii mai are SUA. Asa ca asistam la baletul tragi-comic din prezent. Observati ce s-a intamplat miercuri. Euro a urcat de la 1,4 dolari la 1,42, pe fondul remercilor lui Bernanke ca Fed mai are cartuse de tras si QE-uri prin ranita dar a ...scazut fata de francul elvetian, de la 1,16 la 1,15 CHF iar aurul a continuat sa se scumpeasca. Sigur, dureaza ceva vreme pana marii investitori incep sa se diversifice mai viguros indepartandu-se de principalele doua valute pline de bube in cap. Fenomenul va deveni insa din ce in ce mai vizibil cu timpul, in contatiile altor valute periferice fata de euro si dolar (sigur, nu ma refer la leu, ci la economii cu resurse in spate gen Rusia, Canada, Brazilia, etc) si in cotatiile unor marfuri strategice exprimate in euro si dolari.

Ce-i de facut?
Daca aveti potenta financiara, diversificati-va hartiile achizitinand reali, ruble, dolari canadieni si chiar si franci elvetieni. Bancile va pot oferi in cadrul serviciilor de private banking astfel de optiuni. Daca sunteti mai “calici”, cu doar cateva mii-zeci de mii de euro/lei prin conturi, bancile romanesti nu va pot oferi decat alternativa francilor elvetieni, multe punand la dispozitie doar conturile curente pentru asta (in plus, cotatiile de cumparare-vanzare sunt absolut nesimtite, cu un spread de vreo 3% fata de cursul BNR). Cand stiu ca CHF-ul era 2 lei si ceva in urma cu 3 ani (cei care s-au imprumutat atunci in franci isi smulg acum parul din cap), nu imi vine usor sa il recomand fara rezerve, cel putin la cotatiile actuale. Poate ar fi mai bine sa cumparati dupa un puseu de depreciere venit dupa ceva stiri mai linistitoare din zona euro, cum s-a intamplat la anuntarea aprobarii planului de austeritate de parlamentul grec. Francul e insa o optiune serioasa pe termen mai lung, chiar si la pretul sau umflat din prezent pentru ca actuala criza financiara nu se poate rezolva miraculos. Mai devreme sau mai tarziu vom trece printr-un varf de panica generalizata care sa permita luarea unor masuri mai dure de corectare a dezechilibrelor.

9 comentarii:

  1. Intre franci si aur ce ati alege ?Daca ar fi dupa randamentul din 2008 incoace aurul iese victorios (bineinteles daca nu e cumparat cu marje grecesti).Intrebarea este ce va fi de acum inainte pe termen de un an doi .De ce nu ar ajunge un franc peste 5 lei daca se agraveaza lucrurile in continuare?Oricum vad ca in Elvetia au inceput sa faca concedieri sau sa dea salarii in euro in functie de realizarea obiectvelor de vanzari.Dar banca centrala tot nu intervine.

    RăspundețiȘtergere
  2. edy@ partea proasta cu aurul fizic este ca nu prea exista contraparte onesta la cumparare...poti comanda lingouri si monede pe internet, dar in romania cine cumpara vrea cu minim 20% sub BNR...iar in caz de haos, aurul de hartie are o problema...poate scot elvetieni francul de aur, cum s-au laudat, si atunci impuscati si capra si varza...

    RăspundețiȘtergere
  3. Se aude ca va avea un procent mic de aur si va circula in paralel cu moneda actuala .Cred ca e mai mult o idee si o sa le treaca de vreme ce oricum moneda lor se apreciaza.Anul electoral cred ca isi spune cuvantul si la ei.Ma gandesc daca faceau leul din argint cum propunea economistul Rugina in anii 90 acum ne-ar fi fost mai bine sau mai rau?

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca Polonia si-ar permite lejer zlotul de argint....are una dintre cele mai mari mine de argint, cu ministerul lor de Finante majoritar acolo...romania mai putin...ar trebui sa cumpere argintul pe baza caruia sa emita monede...or, cand poti tipari gratis bancnote fara numar, fara numar, asta se accepta mai greu...

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai atunci sa tipareasca ,sa nu mai faca concedieri si gata criza =).Ar vrea ei.Si americanii tiparesc si vad ca nu-i prea ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  6. din punctul meu de vedere atat francul cat si aurul sunt instrumente excelente pentru cei care au bani de pierdut :-)

    CHFul (cea mai noua vagabonteala in materie de siguranta) deja il simt cum se apropie de peak, deci mai degraba un moment bun de vandut, iar aurul e bun doar daca ai un seif in elvetia.

    Dar om trai si-om vedea :)

    RăspundețiȘtergere
  7. De ce ar fi aurul bun doar in seif in Elvetia?La sfarsitul lui 2008 Matei Paun ,un consultant pe care l-am vazut intr-o emisiune la un post TV ,recomanda banii sa fie tinuti in Euro si franci ,50/50.A cam avut dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar nu se întreabă nimeni în ce constau activele bâncilor elvețiene?

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma intreb eu.In ce constau?

    RăspundețiȘtergere