miercuri, 7 decembrie 2011

Cat de indatorate sunt de fapt statele? In comparatie cu persoanele fizice stau chiar bine!

100% din PIB asta e masura iresponsabilitatii pentru datoria publica, nu? Daca PIB e ceva abstract sa ne raportam la incasarile statului. Adica o datorie de 2,5 ori veniturile bugetului public, presupunand cu generozitate ca exista incasari cat 40% din PIB. Raportandu-ne la persoanele fizice, la un salariu mediu echivalent cu 400 euro, asta ar presupune o datorie totala de 12.000 euro. Cam cat un credit de nevoi personale de Logan plus o bidinea prin apartamentul din Militari, nu? Pai eu stiu o gramada de “iresponsabili”de tipul asta. Si nu ne-am raportat inca la creditele ipotecare

Pentru acelasi salariu de 400 euro, se poate obtine prin programul Prima Casa un imprumut pentru o cutie de chibrituri cu 2 camere (sa zicem 50.0000 euro valoare a tranzactiei cu 45.000 luati de la banca pe 30 de ani si 5.000 euro avans din fonduri personale) la o rata lunara sub 250 euro (cam 60% raportul rata/venituri). Pai asta inseamna de peste 9 ori veniturile anuale, echivalentul unei datorii publice de 375% din PIB ca sa revin la exemplul de mai sus, ala cu statele. Pai creditacii de la Prima Casa sunt mai iresponsabili ca Grecia domnule! Iar Italia e un model de cumpatare pentru posesorii de credit ipotecar!

Sau ar trebui sa avem o dubla masura state-creditaci? E mai sanatos sa te imprumuti pentru o garsoniera pe 30 de ani decat sa o faci pentru infrastructura? Habar n-am si oricum Standard &Poor’s nu da rating la imprumuturile persoanelor fizice. Da insa pentru... pachetele de credite ipotecare de aia si avem criza subprime. Ce ziceti insa de o comparatie intre politicienii de 3 lei din Romania si Fat-Frumosul de la BNR care a rapus balaurul inflatiei si s-a luptat cu speculatorii cei rai? Politicienii sunt iresponsabili ca au imprumutat tara prea mult, nu? Dar BNR care a permis cresterea gradului de indatorare de la un raport rata/venituri de o treime inainte de criza, pana la 70% pe varful bulei imobiliare, cum e? Asta nu scuza bineinteles politicenii, baga doar sub aceeasi caciula a responsabilitatii pe cei abonati permanent la osanalele media.

PS: Fara absolut nici o legatura, cititi aici un excelent articol despre avalansa de spoturi RMGC si falsitatea argumentului “oamenii din Rosia Montana nu vor decat sa munceasca”.

9 comentarii:

  1. Eu stiam ca la persoane fizice atunci cand vrea sa-si ia un credit se verifica gradul de indatorare, nepermitandu-se depasirea unei limite. Parca limita era ca rata sa nu depaseasca 30% din venit, nu sunt sigur.

    La state insa datoriile cresc continuu, fara a se lua in considerare nici o limita

    O alta diferenta intre PF si state este ca PF-urile platesc o rata lunara de sa zicem 30% din venituri ptr. plata datoriei, pe cand la state nu se plateste in nici un caz 30% din PIB ptr pe an ptr. stingerea datoriilor.

    As mai putea adauga ca PF-urile garanteaza cu casa, masina, TV-ul ... pe cand statele nu numai ca nu garanteaza cu nimic, dar isi mai pot si devaloriza moneda a.i. sa iei mau putini bani decat le-ai imprumutat.

    De aceea vezi tu draga Cristian, ceea ce ai scris ... nu prea are logica si sens.

    RăspundețiȘtergere
  2. pai, sunt diferente radicale am putea spune.
    prima diferenta este scadenta imprumuturilor, a doua este pentru ce te imprumututi (destinatia), a treia este ce credibilitatea ca poti restitui imprumutul.
    le luam pe rind.
    scadenta. Italia are datorii de 1.900 miliarde, din care 33% trebuie restituiti in circa 6 luni; o persoana fizica care ia un credit ipotecar il restituie in 25-30 ani. no comment
    destinatia; nu stiu pentru ce s-a imprumutat Italia cu suma de 1.900 mdl., dar daca facea autostrazi trebuia sa se imprumute pe termen de 10 ani nu de 6 luni..., tare cred ca s-a imprumutat pentru papica sau salarii la bugetari. Persoana fizica s-a imprumutat pentru un apartament, scadenta imprmutului este corelata cu existenta bunului finantat.
    credibilitate. O persoana fizica a luat un imprumut, si-a luat o masina, un apartament, etc, dar se opreste la un moment dat (daca este responsabila). credem ca veniturile sale acopera in orice moment ratele scadente intr-o luna. Ce vedem la Italia: nu-si poate platii imprumuturile scadente avind deficit bugetar si pe deasupra mai face si noi imprumuturi sa-si acopere deficitele curente. Este un exemplu bun? ce credibilitate are o tara care nu poate platii datoriile curente si este obligat sa contracteze noi imprumuturi pentru a supravietui?

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand persoanele fizice n-ar trebui sa aiba voie sa ia credite pe termen mai lung de 5 ani. Si avans minim de 50%. La state nu mai vorbim, ca ele sunt intruchiparea ineficientei.

    RăspundețiȘtergere
  4. cristian,un articol de bun-simt.am o observatie:debitele persoanelor fizice le-ai "prins" in doua parti...si la datoria externa (care este in mare parte privata).daca te refereai doar la datoria externa publica,atunci este o.k.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din cate observ,nu e bine sa scrii dupa o zi de mare sarbat(ut)oare.E greu

    RăspundețiȘtergere
  6. anonim2@ pai de datoria publica e vorba, ca daca adun si datoria privata sarim mult peste 100% din PIB
    anomim3@ nu stiu unde ai observat asta, nici dupa cate pahare

    RăspundețiȘtergere
  7. adrian, anonim 1@ eu am facut o comparatie din perspectiva valorii datoriilor, nu o echivalenta...ca vede si orbul din braila ca sunt caprarii diferite....iar responsabili nu sunt numai politicienii, ci si bancherii si , mai ales, bancherii centrali...

    RăspundețiȘtergere
  8. Este incredibil interviul cu Eugen David - intr-un link la link-ul tau.

    RăspundețiȘtergere
  9. O remarca foarte buna! Nu doar creditele statelor au contribuit la aceasta stare de fapt.

    RăspundețiȘtergere