vineri, 5 aprilie 2013

Oferta Transgaz este o teapa pentru "investitori"



"Analiştii susţin că preţul din oferta iniţială a Transgaz, din decembrie 2007, va fi un reper de preţ important pentru investitori. Calculele arată însă că Transgaz este mult mai atractiv evaluată acum decât în urmă cu cinci ani”. Asa se incheie un articol triumfalist din ZF-ul de azi, dupa cum ne-a obisnuit ziarul in perioada de derulare a ofertelor publice prin bursa (vezi cat de increzatori erau analistii si brokerii citati anul trecut, la SPO-ul Transelectrica-apropo, cei care au subscris atunci sunt inca in pierdere, in ciuda unui hei-rup general al pietelor de capital).

Actiunile Transgaz nu prea isi merita banii din simplul motiv ca riscurile asociate sunt mai mari ca beneficiile potentiale. Sa le luam pe rand:

-Nabucco: sunt cateva miliarde euro partea companiei la constructia gazoductului, la o capitalizare TGN de aproximativ 500 milioane euro. Daca ia credite de valoarea asta, adio dividende pe termen lung spre foarte lung
-liberalizarea preturilor va reduce treptat consumul de gaze (la consumatorii industriali se termina liberalizarea in 2014, deci destul de repede)
-nu se stie cum se transeaza contractele de tranzit semnate cu Gazprom...expira in 2015 si 2016, statul roman le-a denuntat deja dar raman in vigoare pana la expirare.Daca se transforma in unele venit-plafon, profitabilitatea TGN scade.
-UE doreste reglementarea tarifelor de tranzit extern, cel mai probabil pretul va fi in scadere fata de ce e acum.
-statul a impus o taxa pentru monopolul natural care va reduce profitul din 2014 al TGN
-presiunile pe alocareA unei parti de peste 80% din profit ca dividende se vor reduce pe masura ce ponderea statului in actionariat scade; oricum, cei 3 ani in care s-a intamplat asta au subrezit si decapitalizat compania

Avantaje? Gazele din Marea Neagra. Numai ca pana acolo, ne vom lovi de dezavantajele expuse.In plus, ANRE poate compensa o parte a efectelor negative acceptand niste majorari de tarife. In conditiile in care consumatorii sunt oricum loviti de liberalizarea preturilor,compansatiile nu vor acoperi, evident,golurile create in profitabilitatea TGN. Ar mai fi si exporturile OMV, din 2015, greu de estimat insa ca volum (o necunoscuta esentiala este viitoarea redeventa). Una peste alta, cine cumpara Transgaz pe termen lung, ca "investitor", are sanse sa ia teapa. Cum au patit si investitorii de la Transelectrica anul trecut

Ce voi face eu? E posibil sa iau putine actiuni din piata daca se ajunge spre 170 lei inainte de incheierea ofertei si alte cateva dupa, cred ca sunt sanse bune ca pretul sa se duca in jos dupa modelul TEL. N-o sa ma arunc sa subscriu la 230 lei, cu speranta ca se va inchide totusi oferta sub 200 lei. Nu merita riscul si nu cred ca face in nici un caz mai mult de 170 lei in acest moment.Si asta mai mult pentru speculatori, in ideea unei marcari de profit relativ repede daca SPO-ul se inchide "cu succes".

PS1: Contrar promisiunilor initiale, compania nu vede un leu in urma listarii. Banii nu ii sunt lasati pentru dezvoltare, cum s-a promis, ci merg in buzunarele statului.
PS2:De ce se vinde totusi felia asta de TGN? Nu e vorba de transparenta (e deja listata la bursa compania), nici de atragerea de fonduri pentru societate....o fi pentru ca perspectivele nu arata grozav, precum la TEL? ....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu