luni, 24 iunie 2013

Prețul “spot” al energiei, sub cel al Hidroelectrica în coșul reglementat.


Preţul energiei electrice tranzacţionată pe piaţa spot a scăzut cu 32% într-un an, până la 121,6 lei/MWh în mai 2013. Presiunea regenerabilelor a dus prețul pe bursa OPCOM sub cel impus de ANRE companiei Hidroelectrica (125 lei/MWh), cel mai “ieftin” producător pentru coșul reglementat.

Pe piața spot sau “piaţa pentru ziua următoare” (PZU) tranzacţionează energie companiile care au nevoie urgentă de electricitate pentru a-şi acoperi consumul sau companiile care au exces de energie şi trebuie să o vândă rapid. Tranzacţiile şi cantităţile de energie pe piaţa spot au crescut semnificativ în prima parte a acestui an iar prețurile au continuat să scadă (121,6 lei/MWh în mai 2013 față de 178,8 lei/MWh cu un an în urmă). Piaţa spot acoperea în mai anul trecut aproximativ 20% din consum, în timp ce în mai 2013 procentajul a ajuns la 32%.

Explicaţia? Impactul cantităţilor tot mai mari de energie produse din surse regenerabile, în special eoliene, anul hidrografic bun ce a umflat produc\ia Hidroelectrica. În acest caz, producătorii sunt subvenționați cu două certificate verzi/ MWh (241 lei/certificat) și au toate motivele să lase la preț când își vând energia pe bursă, costurile de producție și profitul fiind deja asigurate. Ca urmare a intrării în consum a unor cantităţi tot mai mari de energie regenerabilă, o serie de clienţi ai producătorilor tradiționali de energie au reziliat contractele cu aceştia, preferând să cumpere de pe PZU, la preţuri mai mici.

Să vedem cum va influența prețul pe PZU amânarea unui certificat la plată pentru eoliene, recent decisă de autorități prin ordonanță de urgență. În acest moment, prețul spot al energiei a intrat sub cel mai mic preț al producătorilor pentru coșul reglementat, energie destinată micilor cosumatori (“consumatori neeligibili”). 

Din păcate, scăderea prețurilor pe piața spot nu influențează valoarea facturilor populației care cumpără în continuare la prețul reglementat. Cei 15,3 TWh din coșul reglementat rezultă din amestecarea unei părți din producția de la Hidroelectrica (26% din “coș”), Nuclearelectrica (34%), CE Oltenia (16%) și Hunedoara (2%), complexul Petrom de la Brazi (9,8%), producătorii de energie în sistem de cogenerare (11%). Pentru a avea însă prețul mediu de 155 lei/MWh, producătorii pentru coșul reglementat vând energie între 125 lei și 271 lei/MWh. Firesc, cea mai ieftină energie o are Hidroelectrica (125 lei), urmată de Nuclearelectrica (142 lei/MWh), Petrom (169 lei), producătorii în cogenerare (189 lei) iar cea mai scumpă o găsim la complexele energetice Hunedoara (271 lei) și Oltenia (190 lei).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu