luni, 15 iulie 2013

Cum să câștigi la Loto făcând voia Domnului


Deghizată în acte filantropice administrate de Biserică, „taxa pe prostie” strânsă până acum de Loterie se poate multiplica; în plus, transformarea jucătorilor în acționari va oferi motivații suplimentare participanților.

Loteria se află într-un impas. Cu tot marele premiu ajuns la 11 milioane euro la 6/49, numărul variantelor jucate abia trecuse duminică de 17,2% din numărul total de 13,9 milioane, prima extragere câștigătoare la categoria I din 2013.E nevoie deci de un stimulent care să reînvie interesul. Deja premiile de la categoriile inferioare nu mai reprezintă o miză suficientă, grosul sumelor puse la bătaie fiind direcționat spre eternul report la categoria I. Și ce motiv mai bun ar fi să joci la Loterie ignorând șansele infime de câștig (cam 1 la 18.400 si pentru un amărât de bilet cu 3 numere câștigatoare!) decât promisiunea că din jumătate din sumele ce ramaneau in buzunarele Loteriei dupa fiecare extragere  (cam 3,5-4,5 milioane lei săptămânal la încasările din acest moment) Biserica va face opere de binefacere?
 
Astfel, putem avea o săptămână a văduvelor și orfanilor, una a burselor pentru copii supradotați, a donațiilor pentru sinistrații inundațiilor din comuna X, etc, etc. Cu puțin marketing și vorba bună duhovnicească publicul va fi convins să sprijine o cauză nobilă. 
 
În noua organizare a Loteriei pe care o propun, statul poate păstra grosul acțiunilor (să spunem 66%), un pachet minoritar de 10% va fi alocat BOR pentru cointeresare (asta o să-i placă Preafericitului Daniel!) iar restul va fi listat la bursă prin ofertă publică, oferinduli-se jucătorilor împătimiți șansa de a deveni acționari ai companiei (pentru a transforma oferta publică în sport de masă și a bloca accesul investitorilor instituționali, nimeni nu va putea cumpăra un pachet de acțiuni în valoare mai mare de 10.000 lei). Oferta poate fi promovată cu sloganul: "Câștigi mereu! O parte din banii cheltuiți la loto ți se întorc ca dividende, cu cealaltă faci acte de caritate pe placul lui Dumnezeu iar premiile în bani sunt bonusul!" ).

Nu nu mai zic că o listare la bursă și raportările periodice obligatorii pot împiedica managementul să se asocieze păgubos cu cine știe ce firme grecești (fie și de la Muntele Athos) cum s-a întâmplat în cazul fostelor conduceri. Sigur, bugetul de stat o să piardă ceva bani prin renunțarea la o parte din încasările Loteriei; ce pierde însă pe o parte se poate întoarce cu surplus pe alta, având în vedere mutarea unor prestații sociale pe alți umeri. Și pentru Biserică afacerea se poate dovedi avantajoasă, BOR scăpând de reprosurile că se implică minor, mai mult la nivel declarativ, în actele de binefacere (statul nu poate face cu succes pe filantropul fără să ne amintească de Fondul Libertatea).
  
E nevoie însă si de câteva îmbunătățiri aduse actualului sistem. Schimbarea filosofiei de distributie a incasarilor poate aduce scăderea cheltuielilor operaționale ale Loteriei, profitul suplimentar putând fi redirecționat spre fondul de câștiguri. De pildă, la ce bun atâtea agenții loto? O parte pot fi închise iar mașinile de marcat bilete mutate în ghișeul unde se vând lumânările în biserici. Oricum există mereu cineva pe acolo și poate vinde cu ușurință și biletele de loterie. Mă gândesc apoi ca extragerile săptămânale să aibe loc sâmbăta și duminica în loc de joia și duminica. Oricum, joia sunt încasări mici iar sâmbăta are valențe deosebite pentru a da de pomană (se prind câteva sâmbete ale morților). În plus, publicul tânăr are un motiv real să vină la Biserică duminica, pe lângă biletul de loterie alegându-se și cu slujba ca bonus. Nu-i uit nici pe bătrâni. Ei nu mai vânează marile câștiguri (deși unii pot fi presați de nepoți în direcția asta) dar ar putea beneficia de standardizarea valorii unor servicii preoțești. De pildă, ce spuneți dacă biletele necâștigătoare de o anumită valoare, ar putea fi incriptionate pe verso cu un pomenilnic sau acatist și introduse apoi într-o urnă specială după extragere?
 
În sfârșit, cum o activitate patronată spiritual de BOR n-ar trebui să trezească suspiciuni și anomalii statistice, propun că în momentul în care valoarea marelui premiu atinge o anumită sumă (să spunem 3 milioane euro, cifră magică), acesta să se acorde automat, prin tragere la sorți a biletelor necâștigătoare. N-ar mai fi loc de frustrare printre jucătorii consecvenți, cum se întâmplă în acest moment, când marele premiu s-a dat duminica dupa peste 7 luni și 60 de extrageri de pauza, deși în medie s-au jucat în acest interval 6% din numărul total de variante, ceea ce ar fi dat dreptul din punct de vedere statistic la cel puțin 3 mari premii (6% din 60).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu