sâmbătă, 3 mai 2014

Secretul „norocoșilor”


Cred că au și vor avea noroc, sunt sociabili, au o atitudine relaxată, își bazează deciziile pe intuiție, știu să vadă chiar și în dezastre o parte bună.
 
 Am răsfoit zilele trecute o carte interesantă-Cum să-ți ajuți norocul, de Richard Wiseman. Apărută în colecția Psihologie practică la editură Trei, bazată pe observarea comportamentului și interviurile cu sute de ghinioniști și norocoși declarați, cartea aduce câteva observații interesante:
 
 1. Norocoșii consideră că au avut, au și vor avea noroc în viață. 
 
 2. Norocoșii sunt persoane sociabile, cu o atitudine relaxată în fața vieții. Faptul că sunt sociabili îi ajută să cunoască multă lume, iar succesul în viață ține și de relațiile pe care le faci și le cultivi.  Iar atitudinea relaxată te ajută să recunoști mai bine oportunitățile care apar la un moment dat. Stresul, complexele , frustrările nu dau deloc o mână de ajutor în sensul asta.
 
 3. Norocoșii iau cele mai importante decizii bazându-se pe intuiție. Cine are experiența jocului la bursă știe cât de fragile sunt așa-zisele analize ale experților, cât de des apar lucruri nepravazute, „accidente”, care afectează scenariul inițial. Intuiția include experiența anterioară dar și ceva în plus, un soi de al șaselea simț cu care fiecare e înzestrat.
 
 4. Nu în ultimul rând, norocoșii nu se descurajează în fața eșecurilor și văd chiar și aici o parte pozitivă: o experiență inedită, ocazia să cunoști persoane noi, etc. În plus, norocoșii perseverează când se izbesc de un zid, caută să identifice modalități de a depăși situația spre deosebire de „ghinioniști” care renunță mult mai ușor în fața obstacolelor.
 
 Voi cum va considerați? Dacă vedeți doar jumătatea goală a paharului și vă considerați mai degrabă ghinioniști, poate e momentul să începeți să lucrați puțin asupra mentalității și abordărilor voastre, ținând cont de cele 4 puncte din lista de mai sus. Succes!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu