marți, 2 septembrie 2014

Se poate educa spiritul critic?

Principalul reproș la adresa sistemului de invatamant este că favorizează acumulările bazate pe reproducere mecanică în dauna dezvoltării simțului critic. Iar lipsa simțului critic face din timp în timp victime în urma unor teorii servite de-a gata de persoane și entități aparent dezinteresate. Se poate deprinde exersarea spiritului critic pe cont propriu? Iată câteva precauții minimale de luat în calcul înainte de a înghiți teorii/analize/sfaturi „dezinteresate” pe nemestecate:
*Cine este emițătorul mesajului și ce interese ar putea avea prin propagarea sa? 
 Va amintiți de teoria „piata imobiliară va crește ani buni de acum înainte pentru că cererea e consistentă? lansată în preajmă spargerii bulei imobiliare din 2008? Sau de observația „la câți bani s-au tipărit pentru salvarea băncilor americane, e musai că prețul aurului să sară pentru a ține pasul cu evoluția masei monetare” de prin 2009-2010?. Dacă cei care s-au repezit să cumpere casă supraevaluate în Militari sau aur ieftin ca braga la aproape 1.900 dolari/uncia ar fi remarcat că aceste „analize” vin dinspre brokerii imobiliari care aveau interes ca prețurile să urce mereu (când piața scade tranzacțiile se răresc, la fel comisioanele) sau dinspre agenții de vânzări ai „aurarilor”, poate că un clopoțel de alarmă s-ar fi pregătit să sune.
*Care ar putea fi contrargumentele care să șubrezească analizele vândute gratis?
 Să nu înghiți pe nemestecate cârlige de marketing cu pretenția de analize de piață este cea mai cuminte strategie. „Dar dacă nu e chiar așa? Unde pot găsi mai multe informații? Există și analiști care susțin contrariul? Pe baza căror argumente?”ar fi primele întrebări de pus în această situație. Revenind la cele două exemple din start, chiar dacă cererea de imobile era mare, cererea solvabilă în România era firavă chiar și în 2008, an de boom economic (vezi numărul mic de angajați raportat la totalul populației și salariile medii, în contrapondere cu prețurile astronomice la care ajunseseră apartamentele). Similar, dacă prețul aurului urmă să crească pentru a ține pasul cu umflarea masei monetare, de ce nu și cel al cuprului, cărnii, cărămizilor, computerelor precum și nivelul salariilor? Cum puterea de cumpărare nu crescuse după majorarea masei monetare în economiile dezvoltate, o bulă a prețurilor nu prea avea sens.
*Se pot indentifica anumite contraexemple în istorie care să contrazică analizele, teoriile, etc băgate pe gâtul publicului? 

 Istoria se mai și repetă, chiar dacă uneori cu variațiuni importante ale temei principale. Dacă ne raportăm din nou la cele două exemple de la începutul textului observăm că bula imobiliară din Japonia la începutul anilor 90 putea da indicii privind traiectoria prețurilor și în România. Similar, spargerea bulei metalelor prețioase la începutul anilor 80 ar fi putut trage semnale de alarmă privind viitoarele cotații ale aurului și argintului în 2009-2010.

3 comentarii:

  1. cei mai multi dintre noi nu avem capacitatea si datele necesare pentru a face analize f. complexe.putem,totusi,citi si analiza opinii diverse in urma carora putem obtine o rezultanta.in cele din urma,nicio analiza nu este suficient de buna daca nu are si "worst case scenario".adica un scenariu alternativ in care lucrurile nu merg asa cum le-am prognozat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este util a apela la specialisti recunoscuti si validati din fiecare ”piata”. Teoretic ei ar trebui sa fie emitatorii de analize avand argumentele cele mai apropiate de adevar. Exclud de aici samsarii, impostorii si farsorii.
    Ma refer la fenomenul Costa Rica - http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/07/inteligenta-costa-rica.html Adica sa lasam specialistii sa-si faca treaba.
    Despre spiritul critic la noi, un popor avand educatia pe care o avem si promovabilitatea la Bac, de exemplu, din ultimii ani, se poate spune multe. Dar putine in sens pozitiv, deocamdata. Trebuie sa invatam, multe, apoi sa ajutam si pe altii sa deschida ochii as cum amabil faceti si dvs pe acest blog.
    De multe ori e greu cu deschisul ochilor celorlalti - http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/07/lasa-i-si-pleaca-tu-ti-ai-facut-datoria.html
    Dar noi sa ne facem datoria!

    RăspundețiȘtergere