marți, 10 februarie 2015

Gestul Elenei Udrea. 2 ipoteze


Mintea are tendinta sa umple spatiile goale, fortand explicatii construite din teorii/gesturi familiare prin proiectie liniara. Cred ca este si situatia “gestului mafiot” al Elenei Udrea. Inainte de a cauta insa gesturi similare (obligatoriu insa intr-un context asemanator-deci nu chiar Sile Camataru ar fi cheia), sa vedem putin si motivatiile posibile ale acestora. Daca Elena Udrea ar fi fost detinuta de ceva vreme, fara ocazia de a comunica cu exteriorul, poate mai intelegeam mesajele codificate adresate apropiatilor. Nu e insa cazul, doamna Udrea era in libertate si avea destule canale pe care sa comunice cu oricine, mai ales pentru simple “gesturi de linistire”. Apoi, ce noima are sa dai mesaje cifrate in fata camerelor de luat vederi pe care sa le explici apoi nonsalant pe Facebook? Teoria mea este ca mesajul de pe Facebook este de fapt o petarda, care sa distraga atentia si sa camufleze si mai bine adevaratul destinatar. Nu stiu semnificatia sa, ar putea fi si cea sugerata de media (stati linistiti, nu am turnat, nici n-o voi face) dar in mod cert destinatarul nu este, previzibil, Traian Basescu. Un mesaj cifrat are sens in contextul de mai sus daca Elena Udrea ar face parte dintr-o structura de putere oculta si netransparenta, transnationala, actionand prin intermediul unor celule autonome precum Al Qaeda (stiu, comparatia e deplasata, desi...exista si alte feluri de terorism, inclusiv cel economic). Udrea ar da astfel spre “centru”un mesaj clar de fidelitate si linistire, incercand totodata sa evite un eventual atac de cord "neasteptat" in perioada de detentie. Un centru despre a carui existenta stie desi nu poseda toate canalele de comunicare cu acesta.

Ipoteza nr 2 e mai putin conspirativa: i s-a cerut prin SMS o confirmare/infirmare/instructiune in contextul apropiatei arestari iar gestul convenit pentru asta este tocmai cel cu mana la nas, facut de altfel in mod repetat de Udrea pentru a se asigura ca este prinsa de toate camerele din sala. Poate ca tocmai acel gest a amanat preconizata arestare cu tam-tam mediatic (Antena 3 fugea ieri noapte cu camerele prin oras sa prinda momentul "istoric").

PS: Fara nicio legatura. Cristian Sima ii da inainte cu spovedaniile. In ultimul ciclu de texte ("Sinapsele coruptiei, partea II), dau peste un pasaj interesant despre fostul meu sef de la Romania Libera cu care am avut de altfel o disputa legata de modul in care trebuie reflectate informatiile de business (era vorba de un lobby sugerat pentru Petrom). Citat: "Eram într-un bar bucureștean cu șeful unei mulținaționale americane din IT și la televizor era o emisiune cu Dan Turturică, de la România Liberă. Pentru a-mi demonstra ce putere are asupra ziaristului, i-a dat un sms și l-a scos din emisiune, așa de amorul artei, pentru a-mi demonstra mie și celor din jur că l-a cumpărat deja. La fel a procedat și Vîntu când își freca, de față cu mine și Mircea Dinescu, mâinile, la crearea ziarului Gândul...".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu