joi, 12 martie 2015

Joburi noi: trol de internet, scrib MLM-ist

Poti scoate un ban postand comentarii laudative/demolatoare. Ori intrand in reteaua scrisorilor de recomandare. Vremuri noi, meserii noi….
Mai intai cum "castigi bani la domiciliu, din redactarea unor scrisori". In ce consta afacerea? Am remarcat tipul asta de anunt asta plasat strategic printre comentariile la diverse articole de pe net. Urma o adresa de mail si invitatia de a scrie pentru a primi detalii. Din primul raspuns primit eu am dedus ca:
-afacerea consta in redactarea unor scrisori de recomandare, pentru tineri sau cei fara experienta la locul de munca, ce se lovesc din acest motiv de rezervele angajatorilor
-pentru a intra in reteaua de scribilor trebuie sa parcurgi un test de atentie si cunostiinte de afaceri intins pe durata a 12 lectii, iti primesti apoi propria scrisoare dupa care vei putea sa redactezi scrisori pentru alti saraci cu duhul ce vor un job + scrisoarea de recomandare si accepta sa intre in retea pe o pozitie inferioara, in speranta ca vor aduce la randul lor noi adepti
-evident, la un moment vei plati pentru scrisoarea ta, venituri se ce distribuie piramidal ca la orice sistem MLM.
Frumos, nu? Cu ceva perseverenta ne umplem toti de scrisori de recomandare, dupa care va trebui sa facem rost de super-scrisori, o simpla epistola nu va mai valora cine stie.O alta schema Ponzi din care cei aflati spre baza piramidei vor investi ceva bani dar nu vor scoate nimic.
Cu trolii de internet povestea e diferita. Sunt angajati de diverse partide, miscari civice, companii private sau alte interese mai obscure. Iata aici o poveste despre Samsung si trolii angajati in Taiwan pentru a promova telefoanele sale si a face reclama negativa HTC. Alta despre trolii rusi aici. Cine citeste Hotnews si comentariile care se impacheteaza la articolele despre Ponta/PSD sau Rusia/Putin simte de altfel ceva similar.Cine sunt trolii? In cazul Samsung erau probabil studenti. In cazul trolilor politici identitatea lor ar putea fi cautata si printre membri de partid iar in cazul trolilor geo-politici pe langa categoriile deja enumerate (studenti, mici politruci) ar trebui sa privim si spre serviciile de informatii.
Concluzia? Articolul si comentariile la acesta nu reprezinta un tot unitar, cel putin de cand au aparut trolii in peisaj. O frecventa mai mare a unei anumite atitudini vizibila printre comentarii nu echivaleaza cu un sondaj de opinie printre cititori, ci doar cu pozitia unor oameni aflati in timpul…serviciului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu