sâmbătă, 21 martie 2015

Se limpezesc lucrurile: DNA, Parchet, Nato-Rusia si…BVB

Ponta a pierdut surprinzator alegerile din noiembrie 2014. Surprinzator? Intoarcerea rezultatului, dupa un avans considerabil in sondaje de partea lui Ponta, aminteste de modul in care a castigat de 3 ori la mustata Basescu alegerile (Primarie, 2 x Presedentie). Ba chiar de 4 ori, daca ma gandesc si la modul in care s-a invalidat Referendumul din 2012. Mie imi plac coincidentele, numai ca atunci cand acestea se repeta nu mai vorbim de coincidente, ci de orchestrarea unor coincidente. Rezultatul alegerilor din 2014 nu a fost decis “pe teren” si am 2 argumente. In primul rand, exit pollurile. De la o diferenta de 1-3 procente si o marja de eroare de aproximativ 1% in cazul respectiv s-a ajuns in final la 10%. Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara. In al doilea rand, social media. Pai diaspora si spectacolele prin media orchestrate cu acest scop, pai Facebook, pai bloguri, etc. Social media s-a comportat ca in revolutiile portocalii si primavara araba si nu mi-e greu sa presupun ca au servit scopurilor acelorasi papusari (vezi si contul lui Johannis de pe Facebook, umflat cu like-uri de aceeasi profesionisti, in ciuda lipsei sale de continut de calitate). De ce a fost ejectat Ponta? Era conformist, era de dreapta desi cu discurs de stanga, parea “sigur”. De acord, parea. Dar fusese prezent si la Olimpiada de la Sochi, vorbea cam des de investitorii chinezi (mai pomeneste cineva de ei la Nuclearelectrica?..ca Enel vad ca a renuntat sa mai vanda distributiile de electricitate din Romania pana unde acum cateva luni tot niste chinezi erau in pole position). Cineva, un licurici sa spunem, s-a gandit probabil asa: prin regiune avem Bulgaria, Ungaria, posibil Grecia dupa alegeri, Serbia care inclina spre Putin. Nu putem pierde Romania, avand in vedere pozitia sa strategica, scutul de la Deveselu, etc. Nu mai bine sa piarda Ponta, cam nesigur, cu o coalitie cam mare in spate? Si asa a pierdut Ponta, dupa ce USL-ul se sparsese inainte iar PSD-ul se tot subtiaza in prezent...
Si ajungem in acest moment la actualitate. Ce avem dupa noiembrie 2014? Demisia fortata a lui Maior, priponirea Elenei Udrea si a amicei sale Bica, o ceata de PSD-isti in arest sau in vecinatatea sa (Hrebenciuc, Mitrea, Mazare, Ghita, Valcov, ceva baroni mai putini sonori, etc), Horia Georgescu, eroul ANI, priponit si el si o tresarire de orgoliu a Parchetului (anchetarea lui Basescu). Cum explic eu lucrurile astea?Maior era un apropiat a premierului Ponta, un posibil premier dupa alegerea sa ca presedinte. Delete. Udrea era ceva asemanator (Ponta fusese avocatul famieliei Cocos), desi era prezenta in camarila basista avea destul afinitati cu Ponta-Maior. Delete Udrea, delete amica sa Bica de la DIICOT (DIICOT-ul putea fi acum o contra-pondere la DNA, ceea ce incearca mai nou Parchetul).
Basescu avea un joc dublu: pe de-o parte Deveselu, parteneri strategici, axa Londra-Washington, pe de alta Rusia (Gazprom prin Ioana Basescu, Alro si preturi mai mici la energie, renuntarea la Tezaur, etc). Deocamdata DNA nu-l atinge, pentru componenta sa atlantista, dar il va atinge poate Parchetul. DNA-ul in tandem cu SRI-ul continua deci munca inceputa in noiembrie 2014 si decapiteaza aripa pro-Ponta din anturajul basescian si pune umarul la slabirea PSD-ului scotandu-i din joc lideri marcanti si bagand groaza in plevusca. Horia Gerogescu este cel care l-a tinut multa vreme in sah pe Johannis cu ANI si avea un pedigree cam dubios dupa relatiile sale de la ANRP (vezi Bica). Delete Georgescu. Valcov, artizanul unui nou cod fiscal ultra-liberal, prin care Ponta incerca sa se mentina in joc, este si el saltat de DNA. Sa nu uitam de Curtea Constitutionala si caprele lui Grebla. Ar mai fi de mentionat Nastase si Voiculescu, asasinati politic inainte de acutizarea povestii din Crimea/Donbas. Aici poate fi vorba de o antipatie personala a fostului marinar de la Cotroceni rezolvata servil prin servicii si ramurile lor din justitie dar si o contributie “atlantista” la eliminarea reminiscentelor “national-comuniste” (cam greu cu globalizarea cand liderii au acumulat ceva si au vagi pusee nationaliste).
Sa revenim. De ce toata aceasta isterie dupa 2014, pana acum partidele si camarilele incercand sa alterneze pasnic la putere in Romania (cam ca in SUA)? De ce sa-ti cotonogesti adversarii cand esti constient ca nimeni nu-i vesnic la butoane si talibanismul se poate intoarce candva asupra ta cu bonus? Ei bine, cum spuneam, e vorba de conflictului Nato-Rusia, de pastrarea cu forta a Romaniei in sfera de influenta anti-ruseasca si nu doar de banale contre intre partide ce alterneaza la putere si camarilele lor. Si, din pacate, nu doar de retorica belicoasa e vorba aici. Cred ca la un moment dat chiar am putea asista la violenta armata in preajma noastra multumita apartenentei noastre atlantiste. Incep sa apara deja semnale si nu in piata media ci chiar in lumea banilor. Urmariti ce se intampla cu bursa de la inceputul anului. Cam scade, nu? Cam se decupleaza de la marile burse ale lumii (SUA are burse verzi desi se pregateste de schimbarea politica monetare de pilda). Smart money se pregatesc sa paraseasca zonele tulburi, de viitor conflict. Cine va beneficia de razboiul in care va fi implicata Romania? Mareata noastra industrie de aparare care e sublima dar…? Consumul intern (ca deh, insecuritatea creste savoarea vietii…dar nu in zonele de conflict)? Multi nu vor mai sti pe unde s-o tuleasca din tara…Si, atunci, de ce ar mai zabovi smart money pe aici? Cred ca va fi insa o retragere ordonata, metodica, iar asta nu exclude dintii de fierastrau.

Ce urmeaza?
Masina de razboi a Vestului se urneste greu pentru ca propaganda are nevoie de timp pentru a da roade. Sigur, daca apare o provocare majora, gen Pearl Harbour, lucrurile se schimba. Astfel incat sanctiunile la adresa Rusiei vor continua. Poate se deschid brese in unitatea de monolit din jurul lui Putin, poate i se forteaza mana sa actioneze necugetat (si iata si provocarea...). Nervozitatea va fi insa maxima la o reambalare a crizei financiare iar declansatorul unor conflicte armate mai de amploare poate veni dupa schimbarea politicii monetare in SUA (asta ar lovi inca o data in indatoratele in dolari companii rusesti) si plonjonul pietelor financiare. Despre Romania? Iohannis va fi in continuare discretia intruchipata pentru a nu-si eroda imaginea si gradul de incredere, mai ales ca in 2016 ar trebui sa castige alegerile pentru PNL (e greu de crezut ca UNPR-ul poate fi rupt din coalitia cu PSD pana atunci, singur n-are nicio sansa sa intre in Parlament iar pe listele PNL-ului nu va fi primit). Propaganda va lucra intre timp la turatie maxima-daca din partea B1, Realitatea, presei quality nu am la ce sa ma astept, pozitia Antenei 3 ma cam surprinde. S-au pozitionat mai degraba pro-Johannis, n-au prea insistat pe adevaratele mize din spatele tintelor DNA /SRI si pe papusarii din spatele acestora si i-am surprins si cu o frumusete de documentar pro-Ucraina. Remarc inca ceva: daca Udrea vorbea despre postacii de partid iar alti politicieni tind sa recunoasca existenta lor si la alte case, aparitia unor postaci anti-Rusia ma cam surprinde (ii gasiti pe Hotnews, Reporter Virtual, Adevarul, etc). Exclus sa fie platiti de partidele actuale asa ca ar trebui sa privim spre servicii mai degraba. Sigur, exista si postacii de sens contrar si o specie aparte, postacii care lovesc in simbolurile pasibile sa coaguleze natiunea (aparent inexplicabil, Simona Halep e vanata de ceva vreme de genul asta de postaci). Dovada ca lupta s-a incins deja in mediul on-line.

15 comentarii:

  1. Bravo Domnule DOGARU! In sfarsit ati scris ceva ce merita citit si recitit! Excelent! Ati ajuns in sfarsit la ADEVAR! Pe boul de PONTA si daca il votam 100% alegatorii nu avea cum sa fie validat de LICURICI! Deosebirea inte CIOLANIS si PONTA (ei fiind slugi amandoi) este ca lui PONTA ii e frica de romani si de strada (doar pentru ca romanii sunt incurajati cu mijloace tehnice extrem de sofisticate sa nu se revolte si sa fie blazati asta nu inseamna ca nu sunt periculosi) in timp ce lui CIOLANIS (cam tampitel de felul lui-umbla vorba ca prin 90 il trimitea directorul scolii unde preda prima data fizica sa cumpere tigari si se intorcea spunand ca a uitat ce trebuia sa cumpere) nu-i pasa fiindca el nu este si nu va fi niciodata roman!
    De remarcat la alegerile prezidentiale 2014 este faptul ca s-a creat emotie pentru a se ajusta rezultatele....aici in LONDRA de unde va scriu si va citesc fidel oameni care nu au fost niciodata la vot in viata lor si nici nu se vor mai duce au venit sa-mi spuna ca ma roaga sa-i duc (nu stiau unde e ambasada LONDRA fiind ceva imens cam de 20 de ori mai mare ca BUCURESTIUL) sa voteze ca altfel e nenorocire cu PONTA. EU am stiut de pe 2 Noiembrie ca PONTA a pierdut , atentie nu alegerile (fiindca daca luam acum voturile la PONTA sunt cu un milion mai multe ca la CIOLANIS) ci VALIDAREA DE CATRE BEC.DOar uitandu-ma la valul de emotie pe care eu il cunosteam din 2004 , 2009 ,2012 si sa nu uitam decembrie 1989!
    Felicitari pentru articol si pentru curajul adevarului!
    PS
    Dobitocul de TONTA merita sa dispara la cosul de gunoi fiindca a tradat electroatul USL de 3 ori: odata pe 13 decembrie 2012 cand a semnat pactul de coabitare, a doua oara cand l-a ejectat pe CRIN ANTONESCU (iar acela s-a demonstrat o alta lichea) iar a treia oara in 16 noiembrie 2014 cand NU A CERUT CELOR 5.3 MILIOANE (de fapt erau 6.4 dar la BEC au intors rezultatele) de votanti sa iasa in strada sa se ceara numararea voturilor in fata camerelor de luat vederi.
    Ca o observatie in 2009 PSD cere renumararea voturilor iar Curtea Constitutionala aproba doar renumararea voturilor NULE.Curat Democratie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant...te poti si insela,totusi,cum te inselai inainte de alegeri cand mizai pe ponta spunandu-ne ca a fost acceptat de americani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oricine se poate insela cand interpreteaza poza realitatii fara informatiile din interior....ramane de vazut daca interpretarea mea se confirma sau nu...iar in cazul Ponta, da, e corect-ce intepretam eu la un moment dat drept acceptare era doar tentativa de a obtine asa ceva..aparent, parea ca s-a reusit, doar a ramas prim ministru....sa vedem pentru cat timp si cat de decorativ...

      Ștergere
  3. Doar cateva detalii, si sint convins ca nu o sa va strice sirul ideilor: voturile le-a numarat Dragnea; pe Vanghelie parca DNA-ul l-a luat, nu parchetul general. Despre exit polluri: ele au dat situatia fara ultimele 2 ore de vot si fara diaspora.
    Altfel, am senzatia ca citesc o varianta soft a articolelor de pe vocea rusiei, dar cu aceleasi teme: despre stapanii nostri americani care vor razboi pe aici, pericolul care ne paste fiind in tabara anti-ruseasca, cat de slabi, manipulati si incapabili de orice sintem noi romanii, dreptul Rusiei la zona tampon, etc etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ok, sa le luam pe rand...voturile le-a numarat Dragnea, adica a numarat ce i-a livrat STS-ul...diaspora si vooturile din ultimele doua ore au produs deci un avans de 8% pentru Johannis? in ce poveste?....stapanii nostri americani-ce altceva e romania daca nu o banala colonie?...nu vor razboi? cum altfel sa interpretam inarmarea ucrainei dupa acordul de la minsk, respectat de bine de rau, si toate declaratiile lor belicoase?....nu ne paste nici un pericol? ia vedeti o harta!....rusia nu are dreptul la zone tampon? usa a avut in cuba parca, vezi criza rachetelor...iar despre interventiile prin america de sud nu mai zic nimic....vanghelie-da, aici aveti dreptate in sfarsit....dna-ul a fost.

      Ștergere
    2. Nu stiu cum se face ca de obicei pe toate siteruile cu traditie in DEZINFORMARE (Excrementul Zilei, ROmania LIBERA, TAPALAGA NEws, LABEUnuTV, Digi24) postacii sunt anonimi.....numaratoarea nu a facut-o DRAGNEA ci BEJ si BEC pe infratructura SECURIZATA DE STS......DRAGNEA era NEGRU in seara lui 16 NOIEMBRIE 2014 fiindca el cunsocand rezultatul real al alegerilor i s-a spus explicit de la WASHINGTON sa taca si sa ccepte rezultatul altfel merge la puscarie....daca observati DRAGNEA de atunci iese foarte rar si nu spune mai nimic.....TONTA e mai tare ca e mai putin manjit...DRAGNEA are schelete multe in dulap de care CIA via SIE stie

      Ștergere
    3. ... tocmai am dat o raită prin dejecțiile ciobanilor securiști acoperiți din presă și mărturisesc faptul că tot ce susține anonimul e adevărat. Scrie și acolo.

      Ștergere
  4. dragnea-PDS stiau bine situatia si nu ii putea pacali STSul, oricum toate partidele fac numaratoare paralela; zice unul pe aici ca de aia era negru la fata, ca stia adevarul, dar nu putea sa il spuna; eu zic ca era negru de proportiile esecului, a incercat el un indemn 'numarati cu curaj' - ce sa intelegi din asta? daca era 'ordin de la licurici', ce rost mai avea numaratul cu curaj... iar ideea avansului de 8% in doua ore presupune incredere oarba in exit polluri, si pe ce s-ar baza o astfel de incredere? pe faptul ca majoritatea au fost de la apropiati ai PDSului (adica toate cu exceptia ametitului de la realitatea TV)?
    colonia: sintem o tara mica in relatie cu cea mai mare putere, cerem ceva si trebuie sa oferim ceva; daca sintem 'colonie americana' sintem o colonie consensuala, adica majoritatea romanilor sint de acord; stim cum e cu coloniile rusesti.
    acordul de la Minsk: deocamdata doar Rusia trimite arme in Ucraina, de declaratii belicoase ce sa mai zic. Iar unii spun ca acordul de la Minsk tine tocmai de teama ca altfel inarmarea Ucrainei de catre occident va fi inevitabila.
    Da, pericole ne pasc, dar plecarea capului este o solutie cel putin discutabila. Insa e solutia dorita de rusi, evident.
    Zona tampon: nu cred ca sinteti de acord cu ce faceau americanii in Cuba si America de Sud, cum puteti aduce acele intamplari ca argumente pentru dreptul Rusie la zone tampon? daca unul face magarii la un moment dat, asta e izvor de drepturi pentru altii, asta e logica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. numaratoarea paralela e utila cand nu e ordin de sus...exit poll-urile erau facute de apropiati ai PSD? ha! le-au platit degeaba, nu? nu confunda postul tv unde se difuzeaza cu "orientarea" institutului....doar rusia trimite arme in Ucraina? vezi ca si americanii au votat in camera reprezentantilor sa le trimita!...magariile sua au fost aduse in discutie pentru ca propaganda propgresista le-a ignorat total...israel-bombardamente gaza-3.000 morti?...yemen=ucraina?....n-ai niciun drept sa fortezi o interventie in cazuri similare in care te-ai comportat si tu (SUA) despotic si nedemocratic, adica..iar daca asta ma implica si pe mine (romania), cum sa le aplaud? ce mor americanii cand vor bombarda rusii Bucurestiul?...vad ca nu mai treceti pe acest blog (comentariul urmator)....asta suna amuzant din partea unui..anonim, nu?...daca nici anonimii nu mai mistifica realitatea, cine o sa-si mai permita asta?

      Ștergere
    2. Si sa nu uitam eforturile de păstrare a capului STS după ce serviciul și-a dovedit completa inutilitate în cazul accidentului aviatic din Apuseni.
      Rolul nu este altul decât acela de mânărire a alegerilor, după cum tot prostovanii politruci care au beneficiat de munca acestui... serviciu au declarat în timpul campaniei media de înlocuire a incompetenței și inutilității totale cu... cel puțin o urmă de competență.

      MRU are experienţă: “STS poate frauda alegerile”

      La ora asta MRU e consilierul celui pentru care STS a putut frauda legerile. (P U N C T)

      Ștergere
  5. Pana la urma e greseala mea sa intru in discutii pe blogul asta. Fiecare cu parerile lui, iar schimbul de comentarii nu o sa ne schimbe si opiniile. Am vrut doar sa semnalez niste erori factuale, si e clar ca am mers dincolo de asta. E cazul sa ma opresc, ca altfel cine stie, ajung sa imi pun problema sa raspund ceva lui aristotelcostel. Gata, ma opresc aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce să-mi răspunzi mie? Sper că nu te-am atins cu "dejecțiile ciobanilor securiști acoperiți din presă", iar dacă am făcut-o, a fost fără... intenție. :D

      Ștergere
  6. Mai fac o exceptie, vreau totusi sa ii raspund lui dl Dogaru referitor la trecutul pe site si anonimat...
    N-am spus ca nu mai trec pe blog, am spus ca nu o sa mai intru in discutii. Am descoperit recent blogul asta, si o sa il mai citesc pentru ca mi se pare interesant sa vad cum articulati naratiunea asta, dvs. fiind totusi unul dintre cei destul de coerenti - cel putin asta e impresia pe care o am acum.
    Referitor la anonimat, intradevar, cei care semneaza comentariile, eventual cu link spre vreun blog, nu au cum sa mistifice realitatea; un astfel de comentator de pe aici, care umple tot netul de textele lui, sau cel putin sub acelasi pseudonim, trebuie ca spune numai adevarul. Aici sint sarcastic, desigur. Cum ziceam, am vrut sa ma limitez la cateva fapte care credeam ca sint destul lipsite de ambiguitate, dar am alunecat in interpretari, si aici e fiecare cu realitatea lui.
    Desi poate ma veti cauta in veun anonim care mai posteaza pe aici dandu-se drept altcineva, chiar va fi altcineva, :). Anticipez si eventuale ironii de genul 'vai ce rau ne pare'. De data asta chiar ma opresc, (vorba lui Kramer) incepand de acum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu au ce sa caute ironiile aici, mai ales ca ati fost cat se poate de decent....im mod ironic, de cand am introdus moderarea comentariilor, au ramas numai comentariile decente, fie pro fie contra interpretarilor mele...ceea ce inseamna ca nu ma tinteau direct cei ce ma injurau inainte, vroiau poate sa ma provoace sa raspund la fel sau sa genereze un anume fel de atmosfera (m-ar putea injura si acum chiar daca nu le apare comentariul, doar stiu ca ajung la mine toate comentariile in curs de moderare dar in mod ciudat n-o mai fac)...altfel, va mai astept pe aici, fie si din postura de cititor tacut.

      Ștergere
    2. N-au cum s-o mistifice din lipsa de motivatie. Drumul pana la realitate e presarat cu multe capcane intinse de jegosii fara caracter.

      Tu poti sa fii cat de sarcastic doresti, eu insa ma bucur sa vad ca am avut dreptate in ceea ce am afirmat chiar si la cativa ani distanta. Pana la urma nu e tocmai vina mea ca Romania colcaie de jegosi. Fiecare individ e liber sa opteze. Tu esti sarcastic la adresa mea eu sunt sarcastic cu toti jegosii.

      Tot internetul pe care-l umplu e are legatura cu blogul meu, restul internetului scapa de murdariile mele. Vorbele goale venite de la cine stie ce imoral anonim au fost consemnate, sa fii sanatos si sper ca destinul tau sa-ti ofere ceea ce meriti.

      Ștergere