miercuri, 29 aprilie 2015

De ce nu scade TVA la utilități?

Reducerea preconizată a TVA-ului la alimente a reaprins dezbaterea “cât vor păstra comercianții pentru sine și cât vor întoarce clienților din scăderea TVA”? Aceste piruete nu ar avea loc dacă reducerea TVA la alimente ar fi înlocuită cu scăderea TVA la utilități. Presa semnalează că în așteptarea reducerii TVA la alimente din iunie anumite prețuri au început să fie urcate strategic la comercianți. Ideea este că o scădere TVA de la 24% la 9% ar lăsa ceva profit în buzunarele acestora dacă s-ar aplică la un preț majorat oportun cu 10-15% față de nivelul de la începutul lunii aprilie. 
 Cum reducerea TVA este generală, marile rețele comerciale pot camufla creșteri sectoriale de prețuri, ceea ce nu s-ar fi putut întâmpla la reducerea similară a TVA-ului la produsele de panificație, operată anterior (acuze privind cartelizarea ar fi avut suport dacă toată lumea urca prețurile la pâine înaintea scăderii TVA, în timp ce-de exemplu-o creștere a prețului la carne la Carrefour înainte de scăderea TVA din iunie, suprapusă peste o majorare la lactate la Metro, una la ulei și zahăr la Cora, etc ar fi mai greu de inclus la acțiuni concertate de inspectorii Consiliului Concurenței). Care ar fi fost alternativa mai intelientă din acest punct de vedere? Scăderea TVA la utilitățile ce ustură la buzunar (s-a încercat timid doar la apa), adică la energia electrică și gaze, unde oricum prețurile au explodat în ultimii ani. Aici cartelizarea nu avea cum să se producă de vreme ce prețurile de distribuție trebuie aprobate de ANRE și au legătură cu cele de producție și investițiile din rețelele de distribuție, nivele care nu fluctuează peste noapte. 
 Sumele rămase astfel în buzunarele oamenilor ar fi fost direcționate preponderent spre cheltuielile cu alimentele (au cea mai mare pondere în coșul de consum al românilor) sau spre economisire fără să ne mai temem că își taie și comercianții partea lor. Sigur, în mediul rural se cheltuie mai puțin cu utilitățile dar și la capitolul cheltuieli alimentare sumele sunt mici (lumea își crește prin gospodărie strictul necesar).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu