joi, 30 iulie 2015

Ce tip de acumulare preferi?

"Să construiești o casă, să platezi un pom, să faci un copil”-iată definiția populară a scopului vieții. Pentru unii o strategie de acumulare materială, pentru alții o chestiune de construcție-prezervare.

Putem duce în ce direcție vrem înțelepciunea populară. Casa, pomul, copilul pot fi gândite ca modalități de acumulare-casa îți oferă adăpost și reprezintă o investiție, pomul îți oferă hrană și eventual o sursă de venit, copilul e garanția unei bătrâneți mai liniștite (“să aibe cine să-mi dea o cană cu apă”). Ori pot fi gândite ca pretexte pentru a construi ceva-educația unui copil și sistemul de valori ce urmează să-i fie insuflat, un cămin, o lume mai curată; sau pentru a prezerva ceva-natura, relațiile de cuplu, etc. Cum vă place mai mult?

Din punctul meu de vedere, înțelepciunea populară vrea să surprindă tot o poveste privind acumularea, dar nu una materială ci una emoțională. Sunt emoții puternice, cu un puternic caracter formativ în spatele dorinței de a te manifesta creativ (construcția unei case, copilul și educația sa sunt acte de creație), de a contribui la protejarea și expansiunea vieții (plantarea unui pom, conceperea unui copil). 

Până la urmă, scopul vieții este să acumulezi experiențe emoționale cât mai diverse (atenție, nu am spus să atingi cunoașterea-să afli secretul universului, structura realității din spatele aparențelor, etc) și nu să progresezi intelectual/filosofic-memoria e oricum perisabilă sau să te extinzi material-ca dovadă a calităților tale și asigurare că urmașii îți vor porni la drum cu o bază solidă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu