miercuri, 23 septembrie 2015

De ce ne asaltează promoțiile în septembrie-octombrie?

In așteptarea sărbătorii anuale a reducerilor (Black Friday), cumpărătorii își limitează achizițiile de la jumătatea anului iar retailerii încearcă disperații să-i tenteze cu câte ceva.
Până la sfârșitul lunii noiembrie, când ne vom confrunta cu altă campanie masivă de lichidare de stocuri mascată în festival al reducerilor, pretextele pentru noi achiziții scad gradual. De ce să cumperi în septembrie telefonul/tableta/televizorul dorit când le poți avea de Black Friday la un preț mai bun? Cunoscând acest raționament, marii retaileri încearcă să-i momească cu tot soiul de campanii de reduceri care preced Black Friday. De exemplu, Altex a avut în week-end-ul trecut (18-20 septembrie) nu mai puțin de două campanii în paralel: discounturi de la Microsoft și un soi de “Black Sunday” iar eMag are “Revoluția Prețurilor” între 22-24 septembrie.
Filosofia acestor campanii este următoarea: dacă mulți clienți așteaptă să facă achiziții doar de Black Friday, destui ar putea fi dezamăgiți de dimensiunea stocurilor (marile  reduceri nu se fac pe volum altfel ar pierde destul comercianții, mai degrabă acestea sunt un soi de instrument de marketing așa că se epuizează repede, în câteva minute) sau de cea a reducerilor procentuale și să nu mai cumpere nuimic! Asfel încât sunt momiți cu ceva tăieri de prețuri, mai mari în special la produsele obosite și în curs de lichidare de stoc, poate-poate bagă mâna în buzunar luați de valul spoturilor publicitare. 
Iată un exemplu. Cea mai mare reducere la telefoane din campania eMag o poartă un Microsoft Lumia 635 (-42%). Este un telefon de 4,5 inch la care compania producătoare nu și-a potrivit bine pașii aducând o memorie de numai 512 MB pe un procesor quad-core Snapdragon 400. Prețul său de listă, care face posibilă această reducere era de 699 lei. Tot în cadrul acestei campanii regăsim însă și fratele mai mare, Lumia 640, care beneficiază de un ecran de 5 inch, o memorie de 1 G (pe acelasi tip de procesor) și o baterie de 2500 mah în loc de una de numai 1830 mAh ca în cazul Lumia 535. Plus că e dual sim în loc de single sim și are o cameră mai bună, de 8 Mp în loc de 5 Mp. Acesta e redus însă cu “numai” 20%, de la 749 la 599 lei. Observați trucul: pentru a putea fi redus cu 42%, telefonul mai slab ca performanțe (e o difeenta netă între cele două, și un “profan” poate observa asta!) are plasat prețul de listă în apropierea celui dintr-o clasă superioară. Cine vânează doar reducerile, procentul în sine, va fi însă tare încântat că poate cumpăra aproape la jumătate de preț!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu