duminică, 28 iunie 2015

Bravo Tsipras, bravo Syriza!

Grecii se vor pronunta intr-un referendum asupra oportunitatii asumarii noilor masuri de austeritate propuse de creditorii europeni, alternativa fiind falimentul. Decizia Guvernului este curajoasa si deschide un precendent interesant: populatia ar trebui sa fie consultata cand politicienii se gandesc sa stranga cureaua in jurul gatului…poporului. De altfel, nimeni nu spune ca mandatul oferit la alegeri este nelimitat si implica orice. Cum ar fi decis intr-un referendum populatia Romaniei in 2010, cand s-a luat imprumutul-mamut de la FMI? Ar fi admis cresterea TVA si reducerile de venituri doar pentru a fi salvate niste banci private? Revenind la Grecia, trebuie spus ca austeritatea progresiva este singura solutie oferita de Germania &Co pentru greci. Sa nu ne iluzionam ca este ultimul hop, ca dupa asta economia va creste. Nu va creste indatorand-o si mai mult. Sansa grecilor este falimentul, restructurarea datoriei si revenirea economiei pe seama exporturilor si turismului dupa o cadere inevitabila. De altfel, am mai vazut ceva asemanator in Islanda, dupa ce poporul n-a fost de acord sa-si asume salvarea bancilor iresponsabile. Sa le dorim succes grecilor si curaj pentru a merge pe drumul falimentului in locul austeritatii perpetue. Stiu, e greu, mai ales cand ai ceva economii la banca si un anumit standard de viata de aparat pe termen scurt. Culmea, sunt convins ca multi dintre cei care isi retrag banii in aceste zile ar putea vota impotriva austeritatii (daca tot si-au tras economiile la saltea de  ce sa mai accepte reduceri de venituri?). 

vineri, 26 iunie 2015

Robotii nostri sunt mai ieftini ca ai lor. In atentia d-lui Florin Catu

Continua atacurile mai mult sau mai putin subtile, mai mult sau mai putin elaborate analitic impotriva cresterii salariului minim. Cel mai mult m-a amuzat azi ZF-ul.„Pe măsură ce creşte salariul minim tot ce făceau oamenii aceia, plătiţi cu salariul minim, devine mai rentabil să faci utilizând maşini. Guvernul a crescut salariul minim deoarece este singura taxă pe care este sigur că o colectează. Taxa pe venit din salariu. Dar în business oamenii vor cumpăra maşini şi vor automatiza şi vor plăti mai puţine salarii“, a spus Cătălin Olteanu, director general al FM România, companie de logistică cu afaceri anuale de 24 mil. euro şi clienţi din farma, sănătate, produse de larg consum şi alimentare. Cu alte cuvinte, decat sa scoti 1.000 de lei din buzunar ca sa huzureasca angajatul roman, mai bine ii arati pisica cu niste roboti, mai disciplinati, mai entuziasti si mai fara concediu platit decat Doreii de la logistica. Ma gandesc la companiile din occident cu profil similar care platesc pentru acelasi job de impachetare/livrare/manipulare din logistica salarii de pana la zece ori mai mari. La astia nu s-or fi inventat robotii? Sau robotul roman e mai ieftin decat unul occidental-eventual mai chiuleste pretextand o revizie si cam trage ulei la masea?. Macar Florin Catu tragea de niste grafice ca sa arate cat sufera tinerii someri dupa cresterea salariului minim…

marți, 16 iunie 2015

Zona crepusculara: bancile prietene cu protectia consumatorilor


Mi-a sarit in ochi parteneriatul incheiat intre BCR, o banca-fruntasa la procese in derulare in justitie cu clientii proprii si o organizatie care ar trebui sa protejeze interesele acestora, AURSF. Presedintele AURSF este Alin Iacob, simultan acesta gestionand Conso.ro, o platforma care popularizeaza ofertele bancare. Simplificand, un parteneriat intre o banca si ONG-ul al carui presedinte este simultan actionarul unei platforme ce o ajuta sa atraga clienti, pentru protejarea clientilor. Suna ca dracu’.

Anterior, AURSF reusise sa convinga mai multi debitori in CHF ca le-ar reprezenta mai bine interesele daca negociaza in numele lor cu bancile. S-au intalnit de cateva ori cu acestea dar n-au obtinnut pana acum vreo concesie notabila, din simplul fapt-vizibil cu ochiul liber-ca nicio banca nu va face discriminari in mod fatis (un client care nu e reprezentat de AURSF nu poate fi refuzat prea convingator cand propune sa beneficieze de aceleasi drepturi precum cele negociate de alti clienti prin intermediul AURSF avand in vedere ca vorbim de contracte-tip). ONG-ul a incasat insa niste banuti frumusei din donatiile celor reprezentati (peste 1.500 persoane) si acum a ajuns la pasul urmator, un parteneriat cu o banca mare.

Oare care va fi politica Conso fata e BCR de acum inainte, ca si fata de bancile cu care negociaza AURSF-o atitudine critica ca de ONG de protectie a clientilor, una neutra ca si cand nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase sau una subtila in favoarea platitorului de reclama financiara? Mie strategii de genul doctor Jekyll si mister Clyde nu imi suna bine si aici ma refer la pozitia ambigua a AURSF si chiar a fondatorului Conso. Ori esti mecanism de strangere a fondurilor de la clienti pentru a-i reprezenta in relatia cu banca, inclusiv in justitie, ori esti mecanism de culegere de fonduri de la banci, pentru diferite proiecte de responsabilitate sociala (educatie finaciara, programe de constientizare pe diferite teme, etc). Combinate nu cred ca merge sau nu suna prea cusher. In mod curios, sau nu prea, ascensiunea AURSF a debutat cam in acelesi timp in care avocatul Piperea a inceput sa deranjeze mai mult bancile prin actiunile sale in justie si atitudinea publica foarte critica. Daca as fi un pic paranoic, m-as intreba daca unele asociatii "alternative" nu au scopul disiparii presiunii in crestere asupra bancilor din partea clientilor tot mai vehementi si tot mai inglodati in datorii.

Precizare: Am fost membru AURSF din vara lui 2013 pana in martie 2015, cand asociatia a inceput sa-i reprezinte la negocierile cu bancile pe debitorii in CHF. Cum nu am fost de acord cu donatiile pe care acestia le faceau in acest scop, am demisionat. In mod curios, aflasem de acest proiect din presa in conditiile in care eram printre cei 7 membri fondatori si cenzor al asociatiei.

luni, 15 iunie 2015

Mesianismul castiga alegerile. Sau de ce pierde PSD in ultima vreme

Mesianismul/spiritul justitiar insuflat subtil votantilor unei tabere dublat de absenteismul/lipsa de entuziasm a celorlalti a determinat rezultatul alegerilor dupa Revolutie.
La inceputul anilor ’90 FSN/PDSR domina copios scena politica pe de-o parte pentru ca era identificat drept artizanul revolutiei de majoritatea populatiei, pe de alta pentru ca insuflase electoratului o misiune istorica-nu lasati mosierimea/marea burgezie “sa-si ia tara inapoi”. A mers in ’90 si ’92 iar in ’96-surpriza! a iesit Emil Constantinescu/CDR cu un mesaj la fel de mesianic “Jos Comunismul! Aparati tara de urmasii comunistilor!”.Mesajele anti-marii proprietari oricum nu mai aveau substanta, privatizarea-liberalizarea preturilor demarase in forta.
In 2000 esecul guvernarii de dreapta era vizibil cu ochiul liber, n-a mai fost nevoie de mesaje mesianice din partea stangii, poate doar un pic de logoree justitiara-picasera banci populare, FNI-ul, economia schiopata, cineva trebuia sa plateasca. In plus, alternativa la Iliescu era Vadim, nu mai era mult de discutat aici…
Alegerile din 2004 au deschis epoca Traian Basescu. Dreapta revine in forta cu un nou-vechi mesaj mesianic “Jos comunismul!” plus tentatii ale societatii de consum “sa traiti bine!” si ceva apeluri justitiare “alungati mafia personala a lui Nastase”, “Iliescu judecat”, etc.
In 2008 mesajele justitiare/mesianice ale dreptei pierdusera teren dar PSD-ul n-a fost in stare sa-si coaguleze electoratul impotriva dreptei, economia “duduia”. A intrat curand in gard, dar imprumutul de la FMI gasea majoritatea de dreapta deja constituita.
In 2012 avem o coalitie dreapta-stanga ce reuseste sa genereze un mesaj cu potential mesianic “sa scapam de Traian Basescu, Romania e un loc mai bun fara el” si demiterea ar fi fost pusa in practica fara celebra “erata” a Curtii Constitutionale si ordinelor de la Bruxelles primite si puse in opera docil de Ponta.
2014, alte mesaje mesianice/justitiare din partea dreptei: “sa razbunam la urne batjocora Diasporei”, “sa votam impotriva minciunii/furtului (plagiatului)”-aici indemnul n-ar fi prins daca DNA-ul se trezea mai devreme, e greu sa gestionezi cazurile Stelu/Bica/Udrea cand esti de dreapta. La fel de adevarat, stanga n-a stiut sa-si mobilizeze electroratul cu nimic care sa aduca a mesianism/apel justitiar. Erau la putere, guvernau cu lozinci de stanga dar politici de drepta, e greu…De la “vin mosierii” stanga n-a mai produs de altfel nimic notabil care sa ingrozeasza/infurie electoratul propriu si sa-i dea senzatia ca se pozitioneaza de partea binelui impotriva raului reprezentat de adversari.
Cum va fi in 2016? E vizibil cu ochiul liber ca se incearca din nou victimizarea Diasporei, ca se merge pe discurs moralizator-justitiar (imunitatea alesilor, obstructionarea justitiei, coruptia la varful guvernarii) care sa mobilizeze dreapta. Ce va face stanga? Daca se limiteaza din nou la galeti, lopeti si pungi colorate, plus vagi extazuri nationaliste (“noi suntem romani”), poate sa iasa de pe acum de la guvernare. Ponta trebuie sa-l copieze un pic in politici publice/strategii de guvernare pe Orban, altfel PSD-ul n-are nicio sansa. Electoratul de dreapta mobilizat de site-urile deontologilor si platformele de socializare setate pe mesaje anti-PSD ii va trage iar un sut in fund cu stampila la urne.

PS: Fara legatura. Maior, fostul sef al SRI, a facut deplasarea in Irlanda de Nord, pentru a insoti echipa de fotbal. Johannis a semnat mai multe numiri de ambasadori, nu si pe cea a lui Maior. E posibil ca lui Maior sa i se fabrice un look mai popular pentru viitoarea inscaunare ca Prim Ministru, in locul finului Ponta, in deficit de imagine. In tara serviciilor, un securist Prim Ministru e continuarea fireasca. 

sâmbătă, 13 iunie 2015

Piata Universitatii reambalata

Elitismul pietei Universitatii 1990 a renascut sub forma elitismului tinerilor frumosi de pe Facebook/Diaspora si avem mai nou ecusonul “curva/delicvent minor” in locul celui de “golan”. Inca putin (efort mediatic focalizat) si Ponta va fi perceput la fel de retrograd, malefic, amic al coruptilor precum Iliescu asa cum aura de anchetat pontist rivalizeaza deja cu cea de comunist iliescian.

Am fost in piata Universitatii in anii 90. Il detestam pe Iliescu dar ma atragea si promisiunea apartenentei la o casta inedita. Noi nu eram prosti, eram chiar intelectuali, nonconformisti, plini de imaginatie, de entuziasm, eram tineri si ei (suporterii lui Iliescu) erau batrani sau manipulati. Coeziunea minoritatii din Piata Universitatii era oferita si de consistenta acestor etichete magulitoare, doar cu anticomunismul poate nu s-ar fi ajuns la o manifestatie maraton.

Observ ca elitismul si anticomunismul sunt updatate si reambalate de adversarii PSD-ului si avem o Diaspora victimizata, o diaspora compusa “din ce are mai bun, mai cu spirit antreprenorial Romania”, in antiteza cu asistatii, batranii, taranii care-l voteaza cu Ponta asa cum Piata Universitatii se baza pe un electorat de calitate (intelectuali, fost detinuti poliitici, revolutionari-crema Romaniei) spre deosebire de votantii lui Iliescu (“prosti”, “lumpeni”, pensionari. Mai avem si Facebook-ul (“Miracolul din noiembrie. Revolutia Facebook” e titul unei carti aparute oportun) populat de o patura cultivata, tineri in majoritate, anti-pomeni electorale si anti-orice masura sociala din principiu (de ce sa dau din banii mei celor ce nu muncesc/nu muncesc suficient?) in antiteza cu telespectatorii televiziunilor de stiri pro-Ponta adepti ai redistribuirii.Oricum, de fiecare data cand dreapta a castigat, votantii sai au fost convinsi ca au cumva un rol mesianic, ca lupta impotriva "raului". Niciodata PSD-ul nu a reusit sa transmita votantilor sai ca au o misiune speciala si credibila, ca lupta de pilda pentru dreptate si justitie sociala. Ce-i drept, e cam greu cand guvernezi cu slogane de stanga si masuri de dreapta, cel putin in ceea ce priveste marile corporatii.In acesti 25 de ani anticomunismul pietei a evoluat la randul sau iar acum anti-putinismul ar putea sa preia o parte din mesaj.
Recent, din cauza generalizarii imprudente a ministrului Rus, au curs repede valuri de indignare pe Facebook. “Ii face curve si delicventi pe eroii nostri plecati afara, pe cei mai mari investitori ai Romaniei”. Daca Rus adauga prudent ca o parte a familiilor ramase acasa a celor din dispora se destrama din cauza distantei, copii devin anti-sociali iar nevestele divorteaza si isi refac viata, si e nevoie sa incercam sa aducem o parte din cei plecati acasa-era ok, asa cum ok era si daca Iliescu spunea in 1990 ca in Piata Universitatii sunt si elemente marginale, certate cu legea. Acum propaganda va prelua eticheta rezultata din generalizarea inabila, o va repeta obsesiv si nu m-ar surprinde prea tare sa-i vedem peste cateva luni pe domnii Liiceanu/Patapievici cu ecusonul in piept si pe Margineanu cu chitara in balconul Universitatii pe post de Paturca. In tot cazul, in preajma alegerilor din 2016 se va marja furibund in directia asta.

vineri, 12 iunie 2015

Nu prea ne gandim la moarte, nu-i asa?

E singura certitudine din viata noastra si totusi expediem repede tema asta de meditatie. Cumva, justificat. Gandul la moarte ucide de regula tonusul general, cheful de viata. Apoi, marile religii n-au reusit sa se puna de acord cu ce se intampla “dupa”, de ce ne-am mai bate capul? Sigur, exista si teorii mai recente, din zona new-age, sufletul poate avea o existenta autonoma, energia spirituala nu poate fi distrusa ci doar se recompune sub alta forma ni se spune. Bine, si? Cum imi pot imagina continuarea existentei sub alta forma fara cel mai important accesoriu din aceasta viata, emotiile? Suntem fiinte atat de emotionale incat imi vine si greu sa imi imaginez existenta fara implicare emotionala, fara balansul intre ratiune si dragoste/ura,  altruism/egoism (fericirea e considerata de unii ego saturat), etc. Emotiile sunt atat de caracteristice speciei umane incat ma intreb daca nu cumva acestea reprezinta chiar motivul existentei noastre, daca nu suntem “cultivati” tocmai pentru asta.

Nu ne gandim la moarte pentru ca oricum traim putin? Nici asta n-as zice. In antichitate scopul vietii era intensitatea, sa te bucuri de experiente cat mai vaste si cat mai relevante si apoi sa mori frumos, daca se poate eroic chiar. Nu conta deci lungimea. Acum, cu atatea aparate si medicamente la dispozitie, lungimea e palpabila, se ajunge usor la 80-90 si peste, a devenit scop in sine. Ar fi suficient insa si mai putin pentru a bifa o paleta vasta de experiente emotionale, adevaratul scop al vietii ce pare ca ne-a fost trasat. Relatia copil-parinte, dragostea si senzualitate, paternitate/maternitatea, entuziasmul si idealurile tineretii, detasarea varstei a treia, implicarea, responsabilitatile si deciziile rationale ale maturitatii, provocarile jobului, erorile fiecarei varste si desprinderea de ele, toate pot fi bifate rezonabil pana la 60-70 de ani. Dupa, de regula, viata e pretext de rememorari, de expectativa si contemplare trista a degradarii fizice progresive. De ce sa-ti doresti mai mult cu orice pret?

joi, 11 iunie 2015

Bursa vrea sa-si creasca lichiditatea cu orice pret, chiar si cu cel al fraudelor

Odata cu dubla listare a Fondului Proprietatea (Bucuresti/Londra) rulajele cu cel mai lichid emitent al BVB au scazut cu mai mult de 50%. In disperare de cauza (tranzactii mai putine=comisioane mai mici) oficialii bursei cauta tot soiul de strategii pentru a creste activitatea bursiera. Una dintre acestea ar fi scoaterea la lumina a cuponarilor inactivi, persoane care s-au pricopsit cu un certificat de actionar in procesul de privatizare in masa si l-au uitat pe un raft din sifonier de ani buni. Bursa estimeaza la 350 miloane euro aceste actiuni din gaura neagra a pietei de capital (1 din 4 romani ar detine actiuni de care nu se mai intereseaza). Propunerea BVB ar fi ca acesti actionari sa fie arondati aleatoriu unui broker, care sa incerce sa-i contacteze pentru a-si vinde actiunile. Masura ar urma sa fie stabilita in urma unei reglementari ASF sau printr-un proiect de lege. Partea proasta in acest caz este ca multi dintre acesti actionari crepusculari sunt decedati, si-au schimbat domiciliul, nu pot fi gasiti iar tentatia va fi mare pentru anumiti brokeri mai stramtorati sa le vanda pur si simplu actiunile, constienti ca nu risca prea mult avand in vedere interesul aratat pana acum de acesti cuponari pentru actiunile/companiile in care au investit candva. Stirea aici.
 "Sectiunea 1 ar trebui sa dispara; este un fel de gaura neagra in care exista niste bani, 350 mil. euro, cu care nu se intampla nimic. Ganditi-va ce s-ar intampla daca aceste actiuni ar incepe sa fie tranzactionate" zice Ludwik Sobolevski, CEO BVB. Musiu Sobolevski, trebuie sa iti amintesc ca in sectiunea 1 isi duc actiunile si cei care nu vor sa riste nimic cu brokerii, blocarea pachetelor mai mari de actiuni in sectiunea 1 (felia la care brokerii au acces este sectiunea 2) fiind o masura de prudenta absolut recomandata dupa fraude celebre precum Harinvest.

sâmbătă, 6 iunie 2015

Cum arata Facebook-ul meu sambata, la ora 16,10


Am mai scris ca neews feed-ul e o arma simpatica. Ierarhizezi cum trebuie informatia si iese rezultatul scontat: o miscare sociala, o mica isterie, macar un curent de opinie. Cum am descoperit Facebook abia in urma cu vreun an si m-am ferit sa abuzez de jucaria asta, am in lista de prieteni mai mult colegi de breasla, ceva analisti, vreo 2-3 rude si amici fara legatura cu presa. Interesant de remarcat cum arata pagina mea de Facebook in aceasta zi fierbinte, imediat dupa demararea anchetei impotriva Premierului.

Prima aparitie pe coloana de stiri si comentarii din partea prietenilor din lista-Serban Buscu, actualmente ziarist la Liberatatea, fost Romania libera, Capital, economica.net: “Poate imi explica si mie vreun fan de-al domnului de fata., ca sigur am prin lista. Deci cum e cu separatia asta a puterilor in stat? Adica executivul si legislativul sa fure oricat, nederanjati, iar justitia sa isi vaza dreacu de treaba ei pana o fi chemata? Sau cum?” Buscu posteaza un link cu Tariceanu de pe stiripesurse.ro care declara ca “o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept, a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat din ultimii 25 de ani”. Deci postare anti-Ponta, o postare veche de 6 ore dupa cum imi apare sub aceasta

Dupa care urmeaza o coloana cu 3 stiri sub genericul “links alte dristribuiri”:
-Afacerea Rompetrol, Cristian Sima, relatare incendiara cu Tariceanu din biroul sau.
-Teribil, Cristian Tudor Popescu: Victor Ponta 5 ani cu executare.
-Klaus Iohannis, PRIMUL interviu dupa ce Victor Ponta a fost la DNA.
Este vorba despre linkuri de presa, toate nefavorabile lui Ponta dar pe care Facebook-ul le considera interesante pentru mine.

Urmeaza o postare Cristian Sima (il stiti, “brokerul fugar”), veche de o ora, in care acesta anunta cum se pot obtine carti cu dedicatie din partea sa. Apoi Radu Limpede, ultima oara il stiam un soi de consultant pe fonduri europene, care posteaza un citat vechi de 55 minute. "În lume există numai două tipuri de state bogate-unele care au gaz şi petrol şi altele care au instituţii democrate funcţionale şi statul de drept garantat."Hai sa il bagam la neutru. Dan Popa, ziarist Hotnews, cu o postare veche de 2 ore, care povesteste ceva despre o farmacie din Berceni. Neutru. O reclama la OLX si din nou Dan Popa despre secretele unei vieti de gazetar reusite. Tot 2 ore vechime (le-a pus probabil impreuna). Din nou Cristian Sima, postare veche de 3 ore, cu o cugetare “daca VVP demisioneaza si se retrage din politica, cu cine va mai vota Radu Beligan in 2024?” Amuzant si anti-Ponta. Urmeaza Cezar Marin, departamentul de relatii publice al BCR, care pune link cu un articol din ZF din care aflam ca “pietele financiare nu sunt interesate de Ponta”. Sa zicem ca neutru (in paranteza fie spus Hotnews are un articol pe aceeasi tema din care rezulta ca dimpotriva leul a pierdut niste banuiti tocmai de aia). Postare neutra veche de 7 ore. 

Din nou Cristian Sima cu o ironie la adresa lui Zgonea, postare de 2 ore. “Valeriu Zgonea, despre meseria de parlamentar: "A te numi Zgonea în ziua de azi nu este o mare plăcere" (VIDEO) Nu e, nici sa te numesti Mihai Viteazul si sa fii colegul lui Zgonea nu e o mare placere.:))))))))))”. O bag tot la anti-Ponta prin ricoseu. Iar Sima cu  postare de 2 ore despre cultura la romani. N-o mai dau, e neutra de data asta. Gigel Chiazna (blogger) cu o postare din urma cu 3 ore in care da link spre un articol din Gandul cu bolidul de 300 cp pe care l-ar fi primit Ponta de la Sova si cum si-l lauda acesta (Ponta). Nu e neutra. Iar Cristian Sima (e prolific rau): “Frica de catuse ii uneste” link din info-sud-est.ro. Anti-Ponta clar. Apoi Reclama la Samsung Mobile Romania. In sfarsit, ceva neutru. Si cu asta am terminat ziua de azi. 

Pana in josul paginii mai am asa:
-Dinu Boboc, ziarist evenimentul zilei care da un link dintr-un articol personal “azi sunt doua stiri mari: aia cu cresterea economiei si aia cu dottore andiamo a carcere. Am incercat sa le combin”
-Adrian Voicu, ultima oara era la ZF, la on-line-o postare despre Facebook Lite, cu link
-Ciprian Lospa (habar n-am cine e, probabil mi-a cerut la un moment dat “prietenia”) cu un citat, postare veche de 4 ore: “preferații mei sunt copilașii de 12-13 ani care ba sunt răniți din dragoste, ba n-au timp. Ah, da, am uitat, viața lor e grea”.Neutru.
-Cristian Dogaru-da, subsemnatul, cu o postare din urma cu 3 ore. Iat-o:  “La cererea unor comunitati Uniti Salvam (orice), in piata Victoriei se vor instala corturi permanente iar de la balconul muzeului Antipa vor rosti indemnuri mobilizatoare Tapalaga, Avram, CTP-ul, Turturica....ambasada SUA va oferi mici mcgustari iar unitati de elita de la Deveselu vor asigura protectia demonstratilor pentru democratie...seara vor exista proiectii HBO cu documentare de succes precum "armele lui Saddam", "terorismul, o lupta perpetua" si "zilnic, doua minute de ura pentru Edward Snowden"....Demonstratiile se vor incheia cu un Jos comunismul rostit impreuna cu parintele Tismaneanu....asa sa ne ajute CIA!”. Sa zicem ca e pro-Ponta. Ce pacat ca e atat de jos in propria mea pagina...ce ghinion ca Facebook-ul ma considera irelevant pe propria pagina...uffff.
-Cristian Sima, inca 2 postari. “Daca Ponta demisioneaza vom intra in prima criza politica din mandatul lui Klaus.Romania fara crize ar fi ca Crestinismul fara Iad” (cu 6 ore in urma) si o analiza in baza unui citat din Klaus Iohannis, despre o eventuală nominalizare a lui Predoiu ca premier: "Eu tind să-mi păstrez și să-mi îndeplinesc promisiunile". Florin Catu, intercalat intre acestea, ne spune ca Romania nu are nevoie de de situatie volatila si incertitudine din interior, date fiind amenintarile externe asupra economei. Usor anti-Ponta (cu alte cuvinte, pleaca musiu). Si cu asta basta, am terminat pagina.
Ce se poate deduce de aici? In primul rand, ca Facebook nu il prea iubeste pe Ponta si ierarhizeaza postarile amicilor in functie de asta. Sau asa o fi doar la mine pe pagina, poate am doar amici de Facebook anti-Ponta. Atunci cum se explica plasarea mea la coada listei, in propria pagina, cu o postare contrara curentului? In al doilea rand, linkurile cu “alte distribuiri” sunt la randul lor partizane. Nimic din Jurnalul de pilda, Antene-ma rog, cei traditional pro-Ponta, nici macar in coada listei. Pe astia nu i-o citi nimeni? Si uite asa incepe o revolutie pe Facebook, din mici bucati puse cap la cap ingenios. Nu conteaza cine posteaza, conteaza cine bricoleaza!